Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

December óta ismerik a Bethesdában a sokszervi gyulladást

Bár a koronavírus-megbetegedés a gyerekeknél sokszor tünetmentes, szövődménye, a sokszervi gyulladás akár nagyon súlyos is lehet. A szülők legyenek éberek, mert a betegség kezdeti tünetei nem specifikusak, bármilyen más fertőzésre is utalhatnak.

– Egészen enyhe és nagyon súlyos tünetei is lehetnek – figyelmeztet dr. Mikor Borbála, a Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának osztályvezető főorvosa. – Magas láz, hidegrázás, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, köhögés, kiütések, váladékozás nélküli kötőhártya-gyulladás, gyengeség, fáradékonyság, izomfájdalom, végtagfájdalom, vizenyő a végtagokon, megnagyobbodott nyirokcsomók, erős hasi görcsök, hányás, hasmenés, vörös, eperre vagy málnára hasonlító nyelv – sorolta a betegség tüneteit a főorvos. Ezek mind-mind utalhatnak a sokszervi gyulladásra, de például a hasi görcs a vakbélgyulladás gyanúját is felvetheti. – Súlyos esetben a szívizom is érintett, előfordulhat szívizomgyulladás, szívbelhártya-, szívbillentyű-gyulladás és a koszorúerek elváltozása is. Nagyon enyhe esetben nem feltétlenül szükséges a kórházi kezelés, elegendő az otthoni terápia, a gondos megfigyelés, de állapotromlás esetén mielőbb forduljunk orvoshoz – magyarázta dr. Mikos Borbála.

A Bethesda Gyermekkórházban december elején találkoztak először a betegséggel, azóta átlagban heti egy új, sokszervi gyulladásban szenvedő gyermeket visznek be hozzájuk. A legidősebb 10 éves, a legfiatalabb egy 8 hónapos kisbaba volt.

– Óvni kell a kicsiket is – fogalmazott dr. Mikos Borbála. Fontos a megelőzés, a felnőttek példamutatása, a járványügyi védekezés gondos betartása még családon belül is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb