Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egyedülálló kardiológiai centrum az Örsön

Az országban egyedülálló Kardiometabolikus Centrumot avattak a Zuglói Egészségügyi Szolgálat Örs vezér tere szakrendelőjének második emeletén. A több rendelőből álló, és az egyetemi kórház színvonalának megfelelő gépparkkal felszerelt részleg az Egészséges Budapest Program keretein belül valósult meg.

Egyebek mellett a szívizomzat működéséről pontos képet adó 4D-s ultrahanggal, részletes képet nyújtó szívultrahanggal gazdagodott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) gépparkja. A centrumban holisztikus szemlélettel gondozzák a betegeket, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kardiológiai problémákat gyógyítják, hanem  ezzel együtt kezelik a cukorbetegséggel, anyagcserével kapcsolatos problémákat.

A beruházás az Egészséges Budapest Program (EBP) III. ütemének keretein belül valósult meg: a ZESZ összesen 518 millió forint kormányzati és 85 millió forint önkormányzati támogatást kapott. Dr. Nagy András Csaba a ZESZ igazgató főorvosa a megnyitón kiemelte, az intézménynek nagy lendületet adott a kormányzati segítség, de kellett hozzá az önkormányzati támogatás is. Mint fogalmazott, az a koncepciójuk, hogy összehangolt, optimális, 21. századi követelményeknek megfelelő fejlesztést valósítsanak meg. Az EBP keretein belül egyebek mellett megújult az informatikai háttér, a honlap, eszközöket szereztek be, szakmacsoportokat képeztek.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

– Ilyen a kardiometabolikus csoport is, amelynek gondozása alá sok szakmát átötlelő terület tartozik. Ha a beteg szívpanaszokkal érkezik, akkor nagy valószínűséggel anyagcsere problémája, vagy egyéb más betegsége is van, ezt együtt vizsgáljuk – magyarázta az igazgató főorvos. – Fontos volt a big data koncepció is, vagyis sok adatot gyűjtünk a betegekről, amelyeket egységes rendszerbe foglaltunk, így lekérdezhetőek, és a telemedicina is kiemelkedő fontosságú: a paramétereket az orvos és a beteg találkozása nélkül is lehet gyűjteni, az orvosok pedig le tudják kérdezni – fogalmazott Dr. Nagy András Csaba.

Horváth Csaba, a kerület polgármestere a centrum megnyitása alkalmából elmondta, az komoly továbblépés, amely nagy részben az előző polgármesternek köszönhető. – Magyarországon a 4. vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedések, évente 30 ezren halnak meg emiatt. Ez az uniós átlag duplája – fogalmazott a polgármester, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a Budapest egészségügyi fejlesztésére fordítható 50 milliárd forintból Zugló 800 millió forintot kapott. Azt is hangsúlyozta, hogy a tervek szerint nem áll meg a fejlesztés, bízik benne, hogy hamarosan új szakrendelő várja a zuglóiakat az új városközpontban.

Az ünnepségen Karácsony Gergely főpolgármester kifejtette, céljuk egy olyan város megteremtése, ahol egészségesen lehet élni, s ahol a sok adat között meglátják az embert. – Egy informatikai fejlesztésnél nincs ott a nemzetiszín szalag, de az ellátás minősége kifejezetten fontos. Azt a lehetőséget nyitja ki, hogy a sok-sok adat között rálássanak a betegekre – mutatott rá a fejlesztés fontosságára a főpolgármester, aki szerint Zugló egy olyan kerület, ahol remek az együttműködés a ZESZ és az országos hírű kórházak között.

A Kardiometabolikus Centrumban az Uzsoki Utcai Kórház orvosai rendelnek. A ZESZ igazgató főorvosa hangsúlyozta, kiemelkedően jó a kapcsolatuk a kerületben működő Bethesda Gyermekkórházzal és az Uzsoki Utcai Kórházzal. Utóbbival nemcsak az orvosok ZESZ-ben való rendelés körében folytonos az egyeztetés: a kórházban készítik a Zuglói Egészségügyi Szolgálatban  felvett röntgenképek távleletezését, és nemsokára elindul az onkológiai távsegítség is, ami azt jelenti, hogy az onkológiai betegek számára szükséges kardiológiai vizsgálatok eredményeit a ZESZ leletezi.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

A kórházzal való együttműködés tekintetében Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója lapunknak úgy fogalmazott, a kiemelkedő kapcsolatnak köszönhetően a zuglóiak nagyon jól járnak, hiszen nem küldözgetik felesleges vizsgálatokra a betegeket, amivel nemcsak kímélik őket, de az ellátásuk is hatékonyabb lesz. A főigazgató rámutatott, ugyan ezen a három területen szoros az együttműködés, de ha szükséges, a két intézmény mindenben támogatja egymást.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Hajdu Flórián és Rózsa András alpolgármesterek, Hevér László György, Pécsi Diána, Sokacz Anikó és Sógor László önkormányzati képviselők is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb