Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elindult a Rákos-patak revitalizációja

Hosszú évek tervezése és előkészítése után a napokban megkezdődik a Rákos-patak Egressy út és Mogyoródi út közötti szakaszának rendbetétele.

A zuglóiak a fejlesztést követően egy megújult, a korábbinál zöldebb helyen sétálhatnak, sportolhatnak, élvezhetik a napsütést vagy épp sétáltathatják a kedvenceiket. A beruházás a Fővárosi Önkormányzat által 2013-ban elindított Tér_Köz program segítségével valósul meg.

A lezárással is járó felújítás első ütemben a parkos részt teszik rendbe: természetközeli állapotot varázsolnak a nagyvárosi környezetbe. A több mint 2000 négyzetméternyi területre közel 100 fát, valamint tízezer évelő növényt és cserjét telepítenek.

A beruházás során megvalósul a patakmeder tereprendezése is. A korábbi egyenes, betonburkolatos csatorna helyett – ahol lehetséges – meanderrel és kővel burkolják a patakot, a meredek rézsűk helyett pedig lankásabb medret alakítanak ki. A támfalak egy része fa deszkázatot kap, amely ülőhelyként is szolgál majd. Minden arra járó érezheti majd a víz rekreációs hatásait, séta közben közelebb érezheti magát a természethez.

A felújítással érintett szakaszon olyan gyalogos sétányt alakítanak ki, amelyen keresztül le lehet majd menni a patak szintjére is. A patak „biciklis oldalán” kerékpártámaszokat, ivókutakat és új szemeteseket állítanak fel. Az arra járókat új padok és köztéri napozóágyak is fogadják majd. A „kutyafuttató oldalon” pedig napelemes köztéri kandelábereket, padokat, ivókutat, valamint kutyaürülék-gyűjtőt telepítenek.

A teljes projekt 470 millió forintba kerül, amelyből 170 millió forintot tesz ki Zugló Önkormányzatának saját forrása, 300 millió forint pedig a fővárosi pályázati forrásból érkezik.

A felújítás második ütemében a jövőben a kerékpárutat a nemzetközi szabványoknak megfelelően a Fővárosi Önkormányzat alakítja majd ki.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb