Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Élőlánc az oktatás megmentéséért: sztrájkolnak a pedagógusok, tüntetnek a diákok

Pedagógussztrájkot hirdetett október 5-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, melyhez országszerte több mint 200 – Zuglóból is több – oktatási intézmény csatlakozott. De nemcsak a pedagógusok demonstráltak október 5-én, hanem a diákok és a szülők is.

A Grund Ifjúsági szervezet már a kora reggeli órákban mozgósította az oktatásban résztvevőket, hogy egy Budapestet áthidaló élőlánccal fejezzék ki nemtetszésüket a pedagógusok áldatlan helyzetével szemben. Az élőlánc a pesti oldalon a Keleti pályaudvartól indult és egészen a Széll Kálmán térig elért. A diákokból, szülőkből, szimpatizánsokból álló sorfal reggel 7.45 és 9.00 között az út mindkét oldalán húzódott. A táblákkal kiálló tüntetők az autósokat is arra biztatták, hogy dudálással fejezzék ki szimpátiájukat. Ennek köszönhetően a reggeli órákban dudaszótól volt hangos a főváros.

Az országos sztrájkhoz a zuglói iskolák közül is többen csatlakoztak, illetve számos kerületi oktatási intézményben is sztrájkot, illetve polgári engedetlenséget jelentettek be a tanárok. Csak olaj volt a tűzre, hogy a Belügyminisztérium által felügyelt Klebelsberg Központ a tankerületeken keresztül üzent a sztrájkoló tanároknak: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból több sztrájkoló tanárt is azonnali hatállyal kirúgtak, máshol utolsó írásbeli figyelmeztetésben részesítették a polgári engedetlen pedagógusokat. Ilyen írásbeli figyelmeztetést kézbesített személyesen október 4-én dr. Házlinger György is, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója a Szent István Gimnázium három pedagógusának, majd a kockás inges diákok sorfala között távozott az intézményből.

Az október 5-i megmozdulások az élőlánc és a sztrájk mellett egyéb eseménnyel is folytatódni fognak. A tüntetők 17 órakor Grund Ifjúsági szervezet szervezésében a Margit hidat foglalják majd el, ahonnan közösen a Kossuth térre mennek, ahol a Tanítanék Mozgalom 19 órára tüntetést hirdetett meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb