Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Emberéleteket mentett – sétányt neveztek el róla

Ünnepélyes keretek között átadták a Városliget legújabb, Ocskay Lászlóról elnevezett utcanév-tábláját szerdán. Az átadón Karácsony Gergely mellett Szita Szabolcs történész is beszédet mondott, és egykori túlélők, valamint az Ocskay család tagjai is jelen voltak.

A Városligeti körút Olof Palme sétány és Dózsa György út között húzódó – Dvorzsák sétányhoz közel eső – szakaszát nevezte el Budapest Főváros Közgyűlése Ocskay Lászlóról, a zuglói önkormányzat javaslata nyomán.

Karácsony Gergely az utcanévtábla avatón szívügyének nevezte Ocskay László emlékének ápolását, mint fogalmazott: az egykori százados igaz ember volt, aki hősiességével beírta magát a történelemkönyvekbe, és akinek tette a közös történelmi emlékezetünk része kell, hogy legyen, példát mutatva az utókornak. Zugló polgármestere felidézte: bár már készült dokumentumfilm Ocskay Lászlóról, mégis jó lenne, ha egy játékfilmet is forgatnának róla, hogy minél több ember megismerhesse őt és munkásságát.

Fotó: Balogh Róbert

Az ünnepségen beszédet mondott Szita Szabolcs történész is, aki Ocskay László története a háborús embermentések tükrében címmel már könyvet is írt. A holokauszt, a munkaszolgálat nemzetközileg elismert kutatója megemlékezésében hangsúlyozta: Ocskay László a legsötétebb vészkorszakban bujtatott magyar embereket, mindezt önzetlenül, tisztán becsületből. “A magyar jövőt mentette, mikor anyákat és gyermekeket mentett meg” – fogalmazott a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója. Az utcanév-táblát Krausz Éva holokauszt-túlélő és Karácsony Gergely közösen leplezték le.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb