Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fel kell készülni az újszülött érkezésére – ingyenes tanfolyam a babát váróknak

A bölcsőhalál és a fulladás – ezek a csecsemőket leggyakrabban érintő veszélyhelyzetek. A tragédia elkerülése érdekében a Magyar Vöröskereszt és az önkormányzat ismét megszervezte az ingyenes Babaváró elsősegélynyújtó tanfolyamot.

Ha jelez a légzésfigyelő, ne kapjuk ki azonnal a kiságyból a babát, hanem nézzük meg az életjelenségeit – hangsúlyozta Barabás Dénesné elsősegély-oktató. Fogjuk meg a kis talpát, tenyerét, finoman mozdítsuk meg a vállát. Ha mocorog, akkor hagyjuk tovább aludni. Abban az esetben, ha nem mozdul meg, vegyük ki az ágyból, és fektessük a földre, hiszen onnan nem eshet le, és hármas észleléssel nézzük meg, vesz-e levegőt. A fülünket a baba orrához tesszük, onnan látjuk, hogy emelkedik, süllyed a mellkasa, halljuk és érezzük az arcunkon a kiáramló levegőt.

Ha nincs légzés, akkor 5 befúvással kezdünk. – A baba orrába és szájába egyszerre pöfékelő jelleggel csak annyi levegőt fújunk, amennyi a pofazacskónkba fér. Az ötödik után újra ellenőrizzük, hogy a babánk vesz-e levegőt. A befúvás általában megoldja a problémát – magyarázta az elsősegély oktató, aki az kicsik újraélesztését is ismertette. Harminc mellkaskompresszió után 2 befúvás. – Mielőtt elkezdjük, érdemes próbanyomást végezni, amivel feltérképezzük a gyerek mellkasát, amit egyharmadáig nyomunk be ujjbeggyel vagy ízülettel. Az újraélesztést addig csináljuk, amíg a mentő oda nem ér – részletezte Barabás Dénesné, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy gyerekek esetében gyorsabb a mellkaskompresszió üteme, mint a felnőtteknél.

Amennyiben egyedül vagyunk, akkor minimum 1-2 percig folytassuk az újraélesztést, majd közben hívjuk fel a mentőt (104, 112), ne hagyjuk abba a folyamatot. Ha van velünk valaki, akkor ő telefonáljon.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A szakemberek öt, egyenként 4×45 perces tanfolyamot hirdettek meg, az első alkalommal Horváth Csaba polgármester köszöntötte a leendő szülőket, nagyszülőket. – Elengedhetetlen megtanulnunk, mit kell tennünk, ha a gyermekünk megbetegszik, bajba kerül. Ezért nagyon hálás vagyok a Magyar Vöröskeresztnek, hogy egy ilyen fontos lehetőséget biztosít, megszervez, és köszönet azoknak is, akik élnek ezzel a lehetőséggel, és felelősségteljes szülőkké, nagyszülőkké kívánnak válni. Az a baba, aki egy ilyen családba születik, máris óriási előnnyel indul, ami rendkívül fontos a testi-lelki érése miatt is – fogalmazott.

Az ingyenes tanfolyam további időpontjaira még ezen a linken lehet jelentkezni, a tanfolyam helyszíne a Zuglói Civil Ház.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb