Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Felavatták Szkander bég szobrát a Városligetben

Ilir Meta albán és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében avatták fel az albán nemzeti hős Szkander bég (Kasztrióta György) emlékművét a városligeti Platán sétányon. Agim Rada albán szobrászművész alkotását Erion Veliaj Tirana és Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere leplezte le.

Ilir Meta, az albán köztársaság elnöke beszédében történelminek nevezte Szkander bég szobrának elhelyezését „Budapest szívében, Európa szívében.” Kiemelte: nincs még egy olyan történelmi személyiség, aki jobban megtestesítené a két nép közötti barátságot, mint Szkander bég, aki Hunyadi Jánossal szövetségben harcolt az oszmán birodalom balkáni terjeszkedése ellen. Az albán elnök szerint e két legendás vezető az európai civilizáció pajzsává vált.

Ilir Meta megköszönte, hogy Magyarország támogatja Albánia európai uniós integrációját és háláját fejezte ki a 2019-es földrengés utáni és a koronavírus-járvány alatti magyar segítségnyújtásért. Az albán elnök a továbbiakban azon reményének adott hangot, hogy a két ország közötti barátság a jövőben tovább erősödik.

Arian Spasse albán nagykövet azt mondta, az emlékmű az albánok és magyarok közötti évszázados barátságot szimbolizálja. Szkander bég pedig minden olyan európai polgár hőse, aki hisz a szabadságban.

Karácsony Gergely felszólalásában rámutatott, a szoboravatást a koronavírus-járvány miatt kétszer kellett elhalasztani. Éppen ezért a jelenlegi helyzetben az emlékmű leleplezése nemcsak megemlékezés egy magyarokkal vállvetve küzdő nagy történelmi személyről, hanem a járvány utáni újrakezdés elindulását is jelzi.

Karácsony Gergely úgy vélte, a Hunyadi János emlékműve közelében felállított alkotás nem csupán a közös múlt egy szimbólum, hanem Tirana és Budapest valódi, szoros együttműködését is mutatja, amelynek fontos szerepe van a pandémia okozta globális kihívásokra adott válaszokban. Ezek közé tartozik a víz és a vízgazdálkodás kérdése, amely a két főváros kapcsolatának fontos eleme.

A főpolgármester szerint a Fővárosi Vízművek és Tirana együttműködése révén szerzett tapasztalatok alapján tudták fejleszteni a települések vízgazdálkodását. Karácsony Gergely miközben megköszönte Tirana ajándékát, emlékeztetett arra, hogy 2019-ben Budapest egy Hunyadi Jánosról elnevezett szökőkutat ajándékozott az albán fővárosnak. A főpolgármester zárszavában bizakodását fejezte ki, hogy Albánia hamarosan az Európai Unió tagjaként még szorosabb szövetségbe kerül Magyarországgal.

Az eseményen Alisa Katroshi albán operaénekes és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái működtek közre.

Fotó: Papp Dezső

Szkander bég (Kasztrióta György) Kasztrióta János fejedelem fia volt, gyermekként a török szultán udvarában élt túszként. Iszlám hitre nevelték, ott kapta az Iszkander bég nevet. Vitézségével hamar kitűnt, ezért 1422-ben egy szandzsák kormányzását bízták rá. Apja halála után megszökött a törököktől és elfoglalta Krója várát. Szkander bég visszatért a keresztény hitre és szabadságharcot indított a törökök ellen.

Albánia történelmének legkiemelkedőbb személyisége 1443-tól 1468-ban bekövetkezett haláláig volt Albánia fejedelme. Honvédő harcával 1443–1468 között feltartóztatta a Nyugat-Balkánon terjeszkedő Oszmán Birodalmat. Bár hazájában sikerült megteremtenie az összefogást, külső szövetségeseket nem talált. Szkander bég egyetlen szövetségese Hunyadi János volt, de kettejük katonai vállalkozásait nem kísérte szerencse.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb