Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fesztiválhangulat a hétvégén lezárt  Újvidék téren

Piknik, utcazene, tánc, pingpong, óriás scrabble, grillezés, a közlekedéssel és az energiafogyasztás csökkentésével kapcsolatos beszélgetések – egyebek mellett ezekkel telt a péntek délutántól vasárnap estig tartó, az autósforgalom elől elzárt Újvidék téren élők hétvégéje.

A jelenlévők egyebek mellett értéktérképet készítettek, amelyen a jelenlévők bejelölték, a tér melyik részén laknak, mit szeretnek benne a legjobban. A felnőttek kifejezetten értékelik, ha sok a zöldfelület, többen komposztálnak, amit büszkén említettek meg. Akárcsak azt az utcát, amelynek gyönyörű virágos előkertjei vannak.

“Itt mindenkinek végig kell sétálnia” –   fogalmaztak lapunknak. Sokan szeretik a nagy, öreg fákat, amikre a kicsik szerint jó felmászni, sőt a gyerekek a közelben lévő kör alakú járdarészt is nagyon kedvelik, mert ott lehet körbe-körbe futkározni.

A Zuniverzum társszervezésében megvalósuló szomszédsági ünnep, a Sunrise program lezárása, az Energiaközösség program nyitánya. Csikai Mária projektmenedzser elmondta, hogy a közösségépítésen túl a közlekedésről és az energiamegtakarításról is beszélgettek az Újvidék téren lakókkal.

Elmondták, hogy az iskola, a bölcsőde fontos aktív szereplői a tér életének. Több téma is felmerült, a legfontosabb köztük, hogy a helyiek szerint a környéken 20 kilométeres sebességkorlátozási zónát kellene kialakítani. Vagyis az emberek azt szeretnék, hogy az autósoknak ne érje meg áthajtani a téren, senki se parkoljon zöldterületre, pontosan jelöljék ki, hogy hol lehet parkolni, és hol nem. Az a cél, hogy legyenek biciklitárolók, és biztonságos legyen a kerékpáros valamint a gyalogos forgalom – magyarázta Csikai Mária.

A tervek szerint a jövőben létrehoznak egy csoportot, amelynek célja, a helyi közösségi élet segítése, öko-körök életre hívása, párbeszéd indítása közlekedésről, klímavédelemről. Egy aktív szerveződést szeretnének, amelynek tagjai megosztják egymással tanácsaikat, ötleteiket. Erről bővebb információ a www.mizuglonk.hu weboldalon.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb