Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Hasznos tippek az egészséges ízületekért

Az ízületek hatékony megóvásáról, a már kialakult fájdalom megszüntetéséről tartott előadást a Cserepesházban dr. Tima Szilvia, a ZESZ reumatológus szakorvosa. A hatékony testmozgás egyik fajtáját pedig Ládonyi Borbála mutatta be az érdeklődőknek a ZEFI által szervezett programon.

Szécsi Emese, a ZEFI vezetője elmondta, az ízületekről szóló előadást a szervezet programjait rendszeresen látogatók kezdeményezték. Ennek megfelelően több mint negyvenen hallgatták végig a szakorvos tanácsait. Dr. Tima Szilvia kiemelte, akár egyetlen rossz mozdulattal is hónapokra tönkretehetjük az ízületeinket, ezért negyven éves kor felett mindenkinek kiemelten kell vigyáznia azok egészségére.

A doktornő először bemutatta a helyes testtartásokat és mozgásformákat: azt javasolta, hogy az ágyból oldalfekvésben, karra támaszkodva keljünk ki, számítógépezés, tévézés és beszélgetés közben a széklábakkal párhuzamos lábakkal, egyenes háttal üljünk, a piacon pedig ne derékból, hanem térdből és csípőből hajoljunk le a csomagokért.

A szakember előadásában szó esett a már kialakult gyulladások kezeléséről is. – Az egyik legfontosabb terápiás lehetőség a mozgás – mondta dr. Tima Szilvia, hozzátéve, hogy a házimunka nem tekinthető tornának. – Napi fél óra gyaloglás vagy gerinc-, illetve ülőtorna már sokat javíthat a fájdalmon, de meg is szüntetheti például az esetleges szédülést, fejfájást, fülzúgást. – A súlykontroll is elengedhetetlen, hiszen testünk legfőbb teherviselőjének, a térdnek öt kiló plusz is sokat számít.

A szakember kúraszerűen – évente három hónapig, fájdalom esetén gyakrabban – javasolta a kalcium és a d-vitamin, valamint az azok felszívódását segítő c-vitamin szedését. Mint mondta, a kondroitin-szulfát, a glükozamin és a hialuronsav kombinációjának alkalmazása is nagyban hozzájárul a porcok újraépítéséhez, de azok bizonyos esetekben ellenjavallottak is lehetnek. Súlyosabb esetekben a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a fájdalomcsillapítók, végső esetben pedig a műtét segíthet.

A tájékoztató előadás után Ládonyi Borbála gyógytornász tanította meg a résztvevőket néhány, ülve is végezhető tornagyakorlatra.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb