Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Helyi értékvédelmi támogatás – előzetes igényfelmérés

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata helyi értékvédelmi támogatás címen pályázatot szándékozik kiírni.

A tervek szerint az első évben az olyan épületek pályázhatnak helyi értékvédelmi támogatásra, melyek az építészeti örökség helyi védelméről szóló 48/2011. (XI.23.) önkormányzati rendelet alapján helyi (kerületi) védelem alatt állnak.

Az egyes épületek fenntartása, karbantartása a tulajdonosok kötelezettsége, az Önkormányzat a pályázattal az értékvédelem alatt álló építmény szokásos jókarbantartási munkálatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben felmerülő munkálatait kívánja támogatni. A támogatás célja hangsúlyozottan a védelmet indokló, eredeti elem(ek)nek a felújítása, helyreállítása.

A helyi értékvédelmi támogatás forrását az Önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg, a pályázat alapján vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetési rendelet megalkotását követően a Képviselő-testület fogja kiírni. A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a Képviselő-testület a pályázati kiírásban határozza meg.

A beérkezett pályázatokat szakmai szempontból a Zuglói Értékvédelmi Munkacsoport előzetesen értékeli és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a támogatás odaítélésére. A beérkezett pályázatokról a Képviselő-testület fog dönteni.

A pályázatok elbírálásánál várhatóan előnyben fognak részesülni azok az épületek, ahol a felújítási munkálatok teljes körűek (például komplett homlokzatfelújítás, korszerűsítés, nyílászárók egységesítése az eredeti állapotnak megfelelő megjelenéssel), közterületről látható épületrész felújítására irányulnak, az épület városképi megjelenését rontó tartozékok (például reklámok, mérőszekrények) és gépészeti vezetékek megszüntetését, áthelyezését tartalmazzák.

A helyi (kerületi) védelem alatt álló épületek listáját és a védettség fokozatát az önkormányzati rendelet mellékletei tartalmazzák, melyek megtekinthetők az Önkormányzat honlapján, illetve ügyfélfogadási időben a Főépítészi Csoportnál.

Amennyiben ingatlantulajdonosként, társasházként pályáznának helyi értékvédelmi támogatás elnyerésére, úgy kérem, hogy szándékukat 2016. május 30-ig jelezni szíveskedjenek. Kérem, hogy szándéknyilatkozatuk tartalmazza a felújítandó épület címét, funkcióját, a tervezett felújítás tárgyát, mértékét, becsült teljes költségét, előkészítettségét. Kérem továbbá, hogy szándéknyilatkozatukat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat főépítészének címezzék:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal
Barta Ferenc főépítész
1145 Budapest Pétervárad u. 2.
vagy: foepitesz@zuglo.hu

Jelen tájékoztatás kizárólag az igények felmérésére szolgál, az nem kötelezi az Önkormányzatot, továbbá a szándéknyilatkozat nem kötelezi az ingatlan tulajdonosát a pályázat benyújtására.

Karácsony Gergely
polgármester

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb