Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ingyenes zöldhályogszűrés

A látásvesztés egyik leggyakoribb oka a zöldhályog. A betegség szűrése azért fontos, mert kezdetben semmilyen tünetet nem okoz, ám kezelés hiányában teljes vaksághoz vezethet. Ha viszont időben felismerik, szemcseppekkel megállítható az állapotromlás.

A zöldhályog, másnéven a glaukóma bárkinél kialakulhat. Ha a családban már előfordult a betegség, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a tünetek, de senki sem védett ellene.

Megelőzés és gyógymód egyelőre nem ismert, de ha időben diagnosztizálják, akkor megfelelő kezeléssel szinten tartható az állapot, így a beteget nem fenyegeti a teljes vakság.

Mivel kevesen járnak szűrésre, legtöbbször már csak akkor ismerik fel a betegséget, amikor előjönnek az első tünetek: csillapíthatatlan fejfájás, villódzó fények, hányinger jelzi a glaukómás rohamot, amit gyakran összekevernek a migrénnel. A betegség eleinte látótérszűküléssel, homályos látással, majd néhány év alatt teljes látásvesztéssel jár.

A zöldhályog szemnyomás-méréssel már korai stádiumban könnyen kiszűrhető, ezért a szakemberek évente egyszer mindenkinek ajánlják ezt a vizsgálatot.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Fény Alapítvánnyal együttműködve több mint tíz éve szervez ilyen ingyenes szűrést: ezúttal november 17-én pénteken és 18-án szombaton, 10 és 18 óra között biztosítják a Szent Imre kórház orvosai által végzett vizsgálatot a Hermina út 47. szám alatt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb