Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Januártól már napi másfél órát parkolhatnak ingyen a zuglóiak

A parkolási kedvezmények növelése, családon belüli erőszak elleni fellépés, téli igazgatási szünet elrendelése, ezekről is döntött a képviselő-testület októberi rendes ülésén. Határozott továbbá a grémium a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítési díjáról, a Zugló-központ fejlesztésére vonatkozó szándéknyilatkozatról, valamint üzlethelyiség bérbeadásáról és közbeszerzési pályázat lezárásáról is.

A képviselő-testület ismét módosította parkolási rendeletét. Az új szabályzás szerint a jövőben a zuglói bejelentett lakóhellyel rendelkezők a kerületi parkolási zónákban napi egy alkalommal a korábbi 60 perc helyett 90 percig várakozhatnak díjmentesen. A rendelet szerint a napi másfél-órás várakozási hozzájárulás feltételrendszere megegyezik a napi egyóráséval. További kedvezmény, hogy a parkolási ügyüket online intézőknek alacsonyabb költségtérítést kell fizetni. A 60 év feletti jogosultaknak pedig kevesebbe kerül az ügyintézés, ha a napi másfél-órás ingyenes parkolást és a lakossági várakozási hozzájárulást egyszerre kérelmezik a személyes ügyfélszolgálaton.

Rozgonyi Zoltán képviselő (Fidesz) a másfél-órás ingyenes parkolás bevezetését előrelépésnek nevezte, de jelezte, frakciója továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kerületben minden zuglói egész nap díjmentesen parkolhasson.

Igazgatási szünet

A testület a kormányzati igazgatási szünethez igazodva módosította a Zuglói Polgármesteri Hivatal téli igazgatási szünetre vonatkozó rendeletét. Ennek megfelelően a Polgármesteri Hivatal 2022. december 22. és 2023. január 6. között tart téli igazgatási szünetet. Ebben az időszakban csak sürgősségi ügyelet működik, a Hivatal zárva lesz, annak munkatársai szabadságon lesznek.

A képviselő-testület megváltoztatta a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjakat. A jövőben a hivatali helyiségben végzett szertartásért nettó 25 ezer, míg a külső színhelyen tartott ceremóniáért nettó 80 ezer forintot kell fizetni.

A grémium arról is határozott, hogy készüljön útépítési terv a Szuglói körvasút sor Komáromi út – Tengerszem utca közötti szakaszára, valamint az Egressy út Róna utca – Törökőr utca közötti etapján lévő szervizútra. A tervnek tartalmazni kell a szükséges parkolók kialakítását és a közvilágítás fejlesztését is. A tervekre a testület bruttó 14,5 millió forintot hagyott jóvá. Emellett a képviselők még arról is döntöttek, hogy az 5-ös busz Korong utcai megállójának járdaszélesítésére és akadálymentesítésére szintén tervet készíttetnek, melyre 1 millió forintot szavaztak meg.

A képviselők döntöttek továbbá a Nagy Lajos király útja 73–77. szám alatti önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség bérbeadásáról is. A bérleti jogot a nettó 720 000 forint/hó bérleti díjat ajánló Zuglói Szent Márk Patika Kft. szerezte meg. A testület arról is rendelkezett, hogy a patika visszalépése esetén a helyiséget a nettó 580 000 forint/hó bérleti díjat vállaló, vendéglátással és kereskedelemmel foglalkozó Bonita Go Kft. kapja meg.

Vita az együttműködésről

A képviselő-testület nem fogadta el a fővárosi- és a zuglói önkormányzat Zugló-központ fejlesztésére vonatkozó közös szándéknyilatkozatát.

Hevér László György képviselő (DK), a Népjóléti Bizottság elnöke hozzászólásában úgy vélte, a jelenlegi helyzetben Zugló vezetésének a válság kezelésével kell foglalkozni, nem pedig egy szándéknyilatkozatok elfogadásával.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) azt mondta mindenképpen foglalkozni kell a jelen szociális problémáival, de tervezni azért lehet. A legfőbb probléma, hogy nem lett tisztázva, a mai gazdasági helyzetbe szabad-e építkezni, illetve a beruházás miből lesz finanszírozva. Míg az alapkérdések rendezetlenek, nincs értelme semmilyen együttműködési megállapodásnak. Egyébként a testület már kétszer jelezte, hogy 380 millió forintot nem szavaz meg a kiviteli tervek megrendelésére.

Vida Attila képviselő (LMP) kihangsúlyozta, támogatja a kerületközpont megvalósítását, azonban amíg a főváros nem szavazza meg a szándéknyilatkozatot, nincs miről beszélni.

Victora Zsolt képviselő (független) arra emlékeztette képviselőtársait, hogy a főpolgármester korábban három fős munkacsoportot hozott létre a piac városközpontba integrálásával kapcsolatos kérdések tisztázására. A szakmai anyag el is készült, de erről a képviselő-testület semmilyen tájékoztatást nem kapott, így kellő információ hiányában nem tartja időszerűnek az előterjesztést.

Horváth Zsolt alpolgármester (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy frakciója korábban levélben is tájékoztatta a polgármestert pártja aggályairól. Úgy vélte, több kommunikációra lenne szükség a félreértések elkerülésére.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) azt mondta, tudomásul kell venni, hogy külső okok miatt ebben a ciklusban ez a beruházás nem valósul meg. Most már azon kell igyekezni, hogy az állam által az új szakrendelő építéséhez nyújtott támogatás ne vesszen el és más egészségügyi fejlesztésre lehessen fordítani. Egyébként támogatta volna a szándéknyilatkozatot, ha azt a fővárosi közgyűlés elfogadta volna.

Busznyák Imre képviselő (Momentum) azt javasolta, hogy a következő testületi ülésre készüljön előterjesztés, hogy jogszerűen milyen egészségügyi fejlesztésre lehet felhasználni a 400 milliós állami támogatást.

Horváth Csaba az elhangzottakra reagálva kifejtette: idén december 31-ig el kell számolni az Egészséges Budapest program keretében kapott 400 millió forintos állami támogatás felhasználásával. Ennek hiányában az önkormányzat a számláján lévő pénzt elveszti. Zugló vezetése a válság lecsengéséig nem kíván építkezni, azonban ez nem ok arra, hogy az előkészületeket ne tegyék meg. A 400 millió forint megőrzése úgy lehetséges, ha egy hihető, közös koncepciót nyújtanak be, amely alapján a kormány hozzájárul a határidő módosításához.
A polgármester arra is kitért, hogy a szándéknyilatkozatot a fővárosi közgyűlést alkotók kétharmada elfogadta, a javaslat ennek ellenére azét nem ment át, mert az elfogadók mögött álló lakosságszám nem volt elégséges a szükséges többséghez.

Fotó: Balogh Róbert

Fellépés a családon belüli erőszak ellen

A testület arról is határozott, hogy a parkolási rendszer működtetéséhez szüksége szoftverek beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárást eredményesnek nyilvánítja, melynek nyerteseként a Sessionbase Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft.-t jelölte meg.

Pécsi Diána képviselő (MSZP), a Gazdasági Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jelen esetben a pályázat kiírása helyett célszerűbb lett volna a szerződéshosszabbítás, mert akkor az önkormányzat 45 millió forintot takarított volna meg.

A testület azt is eldöntötte, hogy az Ikeával és NANE Egyesülettel együttműködési szándéknyilatkozatot ír alá a családon belüli és párkapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás, zaklatás, szexuális erőszak, valamint a gyermekek elleni szexuális visszaélés elleni hatékony fellépés érdekében.

Kisné Szivcsovics Nikolett képviselő (Momentum), esélyegyenlőségi tanácsnok előterjesztése szóbeli kiegészítésében kifejtette, a tabukat meg kell törni, beszélni kell róla, mert a családon belüli erőszak növekvő tendenciát mutat, mégsem veszik komolyan. A rendőrség továbbra sem intézkedik megnyugtató módon, ezért emberéletek kerülhetnek veszélybe. A probléma orvoslására érzékenyítésre van szükség, hogy a nemkívánatos folyamatok megváltozzanak. Kisné Szivcsovics Nikolett szóbeli kiegészítője után néhány a családon belüli erőszak témájával foglalkozó könyvet adott át képviselőtársinak, hogy azokat vándorkönyvtárként használva többet tudjanak meg a problémáról.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb