Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Jubilált a két tannyelvű oktatás

Harminc évvel ezelőtt vezették be az első két tannyelvű oktatási programot idehaza. Az ország általános iskolái közül elsőként – egy miskolci és egy kazincbarcikai intézménnyel közösen – a Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskolában kezdték el két nyelven oktatni a diákokat.

A programnak köszönhetően az elmúlt harminc évben 43 osztály csaknem ezer diákja tanulta a német nyelvet heti 10-11 órában. Az Ungvár utcai iskola emellett több nemzetközi projektbe is bekapcsolódott, ma már három német iskolával is szoros kapcsolatban áll, ennek köszönhetően évente 40-60 tanuló vesz részt a diákcsere-programban.

– Nyelvében él a nemzet, a többnyelvű kultúrában pedig az európai polgár – mondta Karácsony Gergely polgármester a két tanítási nyelvű képzés harmincadik évfordulóján rendezett zuglói ünnepségen. – Amikor ez a képzés létrejött, Magyarország amellett is döntött, hogy Európához kíván csatlakozni. Harminc éve még bátor, progresszív cselekedet volt a két tanítási nyelven történő oktatás, mely mára tradícióvá vált. Bár az iskolák fenntartása kikerült az önkormányzatok kezéből, Zugló továbbra is nagyon büszke arra, ami ebben az iskolában zajlott és ma is zajlik – hangsúlyozta a polgármester.

Fotó: Képszerkesztőség

A szerdai  ünnepségen a szervezők köszöntötték a harminc évvel ezelőtti első, két tannyelven tanuló osztály osztályfőnökét, a megjelent egykori diákokat, azokat a pedagógusokat, akik közül néhányan végigkísérték az elmúlt harminc évet, illetve azokat a tanulókat, akik a jubileum alkalmából meghirdetett pályázaton részt vettek és eredményesen szerepeltek.

Az április 3-i rendezvényen a Közép-Pesti Tankerület, a Kéttannyelvű Iskolákért Egyesület is elismerését fejezte ki az iskolának. Az ünnepséget követően a program bemutató órákkal, illetve a hazai magyar-német kéttanítási nyelvű iskolák képviselőinek szakmai továbbképzésével folytatódott.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb