Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Katasztrófavédelem: Invazív szúnyogok ellen a lakossági védekezés is fontos

A lakossági védekezés kiemelten fontos az olyan invazív szúnyogok ellen, mint a kerületben is megjelenő ázsiai tigrisszúnyog, ugyanakkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OFK) Budapest számos kerületében szervez ebben az évben szúnyoggyérítési programot.

Zugló vezetése az után fordult a szúnyogirtást kezelő OKF-hez, hogy a lakosságtól több jelzés is érkezett az önkormányzatról arról: a nyáron nagyon sok vérszívó rovar volt a kerületben és az Amerikai út, Columbus utca térségéből ázsiai tigrisszúnyogok jelenlétét is igazolták.

Ez az invazív faj képes továbbítani a nyugat-nílusi vírust, sárgaláz vírust, vagy a Zika-vírust, ezért az ellenük való védekezés közegészségügyi érdek is.

Az OFK közlése szerint az ázsiai tigrisszúnyog, valamint egyéb inváziós fajok lárvái elsősorban a ház körüli mikro-tenyészőhelyeken fejlődnek, ezek túlnyomó többsége magántelkeken található. Emiatt az lárváik elleni szervezett biológiai védekezés nem lehetséges, de lakosság közreműködésének kiemelt szerepe van.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyeket erre és erre a linkre kattintva érhetnek el.

Közölték továbbá, hogy az inváziós szúnyogok kifejlett egyedei elleni védekezés technológiája megegyezik a hagyományos kezelési módszerekével: Budapesten földi ULV permetezést alkalmaznak a szakemberek. A kezeléseket minden esetben szakértői felmérések alapján, a tényleges szúnyogártalomhoz igazodva végzik. Ezek elvégzésről legkorábban 1-2 héttel korábban születhet döntést, a konkrét időpontokról az önkormányzat jegyzője kap tájékoztatást.

Emellett az önkormányzat saját hatáskörben is végezhet szúnyoggyérítést.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb