Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kincsünk, a víz

Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává. A jeles nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Zugló szerencsés helyzetben van, hiszen nemcsak élővízben, de forrásvízben is gazdag, ivóvize pedig kiváló minőségű. A kerület önkormányzata kiemelten kezeli a környezettudatosságot, és a zuglói óvodások is minden évben megünneplik a világnapot.

A Zuglót átszelő élővíz, a Rákos-patak a Gödöllői-dombságból ered, és a Dunába torkollik, összesen 44 km hosszú. Partján olyan növények élnek, mint a gyíkhagyma, a rostostövű sás, a vidrafű, a fekete ribiszke és a mandulalevelű fűz, vizében pedig néhol olyan halfajok úszkálnak, mint a bodorka, az amur, az ezüstkárász, a kínai razbóra és a réti csík. A patak az akkoriban benne élő rákokról kapta a nevét. Régebben vízimalmot is hajtottak erejével, 1986 óta pedig vizével táplálják a Városligeti-tavat. A Bartl János-Egressy út közé eső szakaszát hamarosan újra természetközelivé alakítják.

Csökkentik a vízvízfogyasztást a hivatalban

A képviselő-testület nemrég szavazta meg azt az előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a közelben lakóparkot építő vállalkozó a patakpart említett szakaszát saját költségén revitalizálja – mondta Szabó Rebeka alpolgármester, és hozzátette, az önkormányzat is kiemelten kezeli a környezettudatosságot. – A hivatalban és az ügyfélszolgálaton lecseréltük a ballonos vízadagolókat energiatakarékosabb, szűrt vizű kutakra, munkatársainknak pedig BPA-mentes kulacsokat osztottunk ki, hogy minimalizáljuk a műanyag palackos víz vásárlását. Hamarosan minden mosdót felszerelünk perlátorral, amely a víz levegővel való dúsításával csökkenti a fogyasztást.

Környezettudatos nevelés az ovikban

A természetbarát életforma kialakítására a kerületi óvodákban is nagy hangsúlyt helyeznek. A 24 zuglói intézményből 12 viseli a Zöld Óvoda címet. A Tücsöktanya Óvoda már kétszer is elnyerte az elismerést. Az óvodáskor az érzelmek időszaka, ezért fontos, hogy a gyermekeknél megfelelő érzelmi kapcsolatot alakítsunk ki a környezettel, az élőlényekkel. Minden évben megemlékezünk az úgynevezett zöldnapokról, az állatok és a víz világnapjáról, valamint a Föld, illetve a madarak és fák napjáról – mondta Skrek Dóra óvodavezetőtől. – A nagycsoportosok idén a Szemlő-hegyi-barlangba mentek, hogy ott a víz egy különleges formáját tanulmányozzák, a kicsik pedig a Természettudományi Múzeumba látogattak.

A víz világnapjára a csoportokban is külön készültek. Az egyikben kagylókból és homokból tengeri képet készítettek, a másikban pedig esőcseppes dekorációt, illetve újrahasznosított karácsonyi csomagolóból halacskákat gyártottak a gyerekek. A kézmosás, a tisztálkodás fontosságára minden ovis figyelmét felhívták, és egy-egy apróbb, vízzel kapcsolatos kísérletet is végeztek.

A Zugló Tihany Óvoda mint az Örökös Zöld Óvoda cím viselője március 19-től egészen április 20-ig szervez környezettudatossági programokat a gyerekeknek és a szülőknek. A víz világnapján a gyerekek és az óvónénik is kék pólóban jöttek az oviba – újságolta Komjáti Nikoletta óvodapedagógus. – Elmentünk a Rákos-patak partjához, és Ki mit tud? versenyt is szerveztünk, ahol a kicsik vízzel kapcsolatos énekeket, verseket adhattak elő. Kincsünk, a víz címmel pedig mese- és versírópályázatot hirdettünk.

Zuglóban van Pest legrégibb és legújabb fürdője is

Zsigmondy Vilmos, korának nagy hírű bányamérnöke úgy gondolta, Pesten egy artézi kút fúrása legvalószínűbben a Városligetben valósítható meg. Az elképzelést Pest város közgyűlése 1868. március 4-én elfogadta. A kút fúrásának helyéül a mai Hősök terén, az Árpád fejedelem lovasszobra előtti részt jelölték ki, a munkálatok 1878-ban fejeződtek be.

A forrásra épülő Széchenyi Gyógyfürdő kivitelezését 1909-ben kezdték meg. Az itteni gyógyvíz ivókúra formájában például gyomor-, epe- és veseproblémákra, fürdőként pedig többek között ízületi bántalmakra javasolt. Úgy tartják, hogy a fürdő gyógyvize afrodiziákumként is hat. A Fővárosi Állat- és Növénykertben található vízilovak medencéjét is ezzel töltik, ennek eredménye lehet, hogy az európai állatkertekben élő vízilovak jelentős része magyarországi felmenőkkel büszkélkedhet – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt..

Budapest legfiatalabb fürdőjét, az 1989-ben átadott Paskál strandot is termálvízre építették. A Rákos-patak egykori hídja mellett állt a híres Paskál-malom. Ennek a területén végeztek 1965-ben eredményes kútfúrást: 1735 méter mélyről tört fel az akkor 1000 liter/perc hozamú, 70 fokos víz. A nátriumot tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos hévíz fluoridion-tartalma is jelentős, ezért szintén az ízületek degeneratív betegségeire és gyulladásaira, valamint baleseti utókezelésekre javasolt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb