Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kirgiz diplomata Ajtmatovra emlékezve járt a kerületünkben

Nyijazalijev Nuran Szadirovics Kirgizisztán első külügyminiszter-helyettese  Zuglóba látogatott, hogy felkeresse azt a parkot, amelyet a világhírű kirgiz író, Csingiz Ajtmatov emlékére és tiszteletére nevezett el  kerületünk önkormányzata szűk egy évvel ezelőtt.

Az idei, szeptember 3-i rendezvényen részt vett Zugló polgármestere, Horváth Csaba, Hóvári János kirgiz nagykövet, a Türk Tanács budapesti képviseleti irodájának vezetője, Erdős Endre, a Kirgiz Köztársaság budapesti tiszteletbeli konzulja.

A Bánki Donát utca – Padlizsán utca – Bolgárkertész utca – Róna utca által határolt területen lévő köztéri névtáblánál Horváth Csaba és Nyijazalijev Nuran Szadirovics helyezete el az emlékezés virágait.

2020-ban a köztéri névtáblát Szooronbaj Dzsejenbekov, a Kirgiz Köztársaság államfője és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere leplezték le.

A világhírű kirgiz író, aki egyébként többnyire oroszul írt és ennek köszönhetően a magyar olvasóközönség is ismerheti  – többek között – a Dzsamila szerelme, A fehér hajó, Az évszázadnál hosszabb ez a nap című, magyarra lefordított műveit, a Szovjetunió egyik legismertebb, legnépszerűbb és ünnepelt szerzője volt. Alkotásait több mint 90 millió példányban és természetesen több tucatnyi nyelven jelentették meg.

Magyarországot a kirgíz író nem egyszer felkereste, szeretett idejönni, mert hazánkban szerették műveit, amely iskolai tananyag is volt.

Ajtmatovot  2005-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki, s amikor egy évre rá meghívott vendégként részt vett a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta neki.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb