Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közlemény a Rákos-patak mentén elszaporodott békák ügyében

Tisztelt Zuglói Lakosok!

 

Az elmúlt néhány hétben több lakossági panaszt kaptunk a Budapest XIV. kerületet átszelő Rákos-patak, mint kisvízfolyás környezetében elszaporodott és rendkívüli zajt keltő békák ügyében, amelyek zavarják a Rákos-patak mentén élő lakosok, ingatlantulajdonosok nyugalmát.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának Főmérnökség- Műszaki és Környezetvédelmi Osztálya szakmai egyeztetést folytatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával, akik a kígyók, békák védelmét és népszerűsítését tűzték célul maguk elé. A szakmai-környezetvédő szervezet álláspontja szerint a Rákos-patakban jelenleg élő és szaporodó békákat lehetőség szerint háborítatlan környezetben, a jelenlegi élőhelyükön szükséges tartani, figyelemmel a békapopuláció természetes élőhelyére és fajtabeli sajátosságára.

A patakban valószínűleg az úgynevezett “zöldbéka”-fajcsoporthoz tartozó nagy tavibéka (Pelophylax ridibundus) és/vagy kecskebéka (P. kl. esculentus) fajok élnek.  Ezek a békák tömegben jelentős hangerővel rendelkeznek, amely kétségtelen tény, zavaró lehet az emberi fül számára.

A béka állományok évről évre fluktuálnak. A békák elszaporodásának az elmúlt időszakban kedvezett, hogy a kiépített műtárgy (tó) áramellátási problémája miatt a víz korábbi áramlási sebessége lelassult, amely elősegítette a békák számának lokális megugrását.

Tájékoztatjuk és egyben felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét,
hogy a védett állatok pusztítása, engedély nélküli eltávolítása bűncselekmény.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § alapján:

  • (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.
  • (2) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfaj *
    • a) állományának szabályozásához;
    • b) egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához, idomításához (…)”

Fenti törvény hivatkozott szakaszai alapján a Rákos-patakban élő békák állományának szabályozása (pl. az egyedek egy részének távolabb telepítése) a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya által lefolytatandó környezetvédelmi eljárásban, előzetes hatósági engedélyhez kötött tevékenység, amely hatósági eljárásban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bevonása is szükséges lehet, a szakmai állásfoglalásuk előzetes beszerzése miatt.

Mindezeken túlmenően hangsúlyozni kívánjuk, hogy a békapopulációba való mesterséges beavatkozás, továbbá ezen élőlények számának természetellenes lecsökkenése rövidebb-hosszabb távon hatással lehet az emberek egészségre is.

A békák közvetlenül befolyásolják a szúnyogpopulációk méretét, hiszen a szúnyogok kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek számukra.

A kétéltűek száma pedig jelentősen befolyásolhatja akár az emberre halálos betegségeket terjesztő, és a fertőző kórokozókat továbbítani képes élőlények (csípőszúnyogok) életciklusát.  A globális természeti folyamatok miatt sajnos olyan szúnyogfajok is eljutnak Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz. Ezeknek a szúnyogoknak a térnyerését még azelőtt meg kell akadályozni, hogy hazánkban is elterjednének az általuk terjesztett betegségek.

Kérem Önöket, védjük a természetet, óvjuk meg a kétéltűeket!

Tisztelettel,

Horváth Csaba
polgármester

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb