Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közösen megmenthetjük a fecskéket

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Madártani Egyesület. A szakemberek kiemelik, még van idő kihelyezni a műfészkeket, felszerelni a fecskepelenkákat, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát fafelújítást.

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak is óriási szerepe és felelőssége van – hangsúlyozza az egyesület. Magyarországon akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kilogramm, a klímaváltozás során hazánkban megjelent, betegséget terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel (ilyet otthon is készíthetünk), sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetjük – zárta közleményét a Magyar Madártani Egyesület.

Az MME segíti a madárbarátok felkészülését: ide kattintva találhatók részletek a műfészkek készítéséről, ezen a linken pedig fecskevédelmi videó található.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb