Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Március idusára emlékeztünk

Az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 174. évfordulójára emlékeztek a kerület lakói a Wass Albert téren álló obeliszknél március 15-én. A rendezvényen megjelentek közösen hajtottak fejet a hősök emléke előtt a kerület vezetőivel, valamint a politikai pártok, a kisebbségi és civil szervezetek képviselőivel.

– 1848. március 15-én a tisztességes magyar emberek nem követeltek mást csak a legtöbbet, a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget – jelentette ki ünnepi beszédében Horváth Csaba, Zugló polgármestere, hozzátéve: 1848-ban a márciusi ifjak öntudatos polgárai voltak a magyar nemzetnek, akik tudták, a haza sorsa rajtuk áll és eljött az idő, hogy kezükbe vegyél az irányítást.

A polgármester szerint a régmúlt üzenete ma is aktuálisak, mert úgy tűnik, ennek a nemzetnek újra és újra meg kell küzdenie azokkal, akik korlátozzák a szabadságot, akik elnyomják a nekik nem tetsző hangokat és az országra öntik a hazugság propagandát egy idegen agresszor érdekében.

– De hiába a hatalom, hiába a pénz, ha nálunk van az erő, nálunk van a tisztesség, ha velünk van a többség – hangsúlyozta Horváth Csaba, megjegyezve: le fogják győzni az elnyomókat, mert velük van a márciusi ifjak polgári öntudata és készen állnak, hogy ismét kezükbe vegyék a haza sorát.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A városvezető emlékeztette hallgatóságát, hogy 174 éve a forradalom lángja nyugatról tört be az országba, onnan, ahol a magyaroknak mindig is a helye volt. Most eljött az idő, hogy a magyar nemzet hajója végleg kikössön Európában, ezért két hét múlva az ország olyan felelős magyar kormányt választ, amely nem szolgáltatja ki hazánkat egy idegen hatalomnak.

– Mi tisztességes, hazánkhoz hű magyar emberek bő két hét múlva visszaszerezzük a nemzet becsületét és „A magyar név megint szép lesz, Méltó régi nagy híréhez” – zárta beszédét a Nemzeti dalból idézve Horváth Csaba.

A beszédet követően az önkormányzat nevében Horváth Csaba polgármester, Hajdu Flórián, Horváth Zsolt és Rózsa András alpolgármesterek helyezték el a megemlékezés virágait a Wass Albert téri obeliszknél. Ezután az ünnepségen megjelent politikai pártok, kisebbségi és civil szervezetek képviselői is megkoszorúzták az emlékművet.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A rendezvényen Dóka Attila gitárművész és Lutter Imre versmondó művész adott ünnepi műsort.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb