Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megnyílt a Ballon-kilátó a Városligetben

Új látványossággal gazdagodott a Városliget, 126 után május elsején ismét magasba emelkedett a Ballon-kilátó, amely egykor rendkívüli népszerűségnek örvendett a Millenniumi kiállítást felkeresők körében.

Az első üzemnapon sokan akarták kipróbálni a Városliget legújabb attrakcióját, a Ballon-kilátót, amely a Mimóza dombon kapott helyet.

A 6000 köbméteres héliummal töltött, talajhoz rögzített ballon mintegy öt perc alatt éri el 150 méteres csúcsmagasságát, ahonnan utasai öt percig gyönyörködhetnek a páratlan panorámában, majd mintegy öt perc alatt tér vissza a földre.

A menetrendszerűen üzemelő, egyebek mellett szélsebesség- és iránymérővel, valamint nyomásjelzővel is ellátott hajó csak megfelelő időjárási körülmények esetén emelkedhet a magasba. Fedélzetén egyszerre a pilótán túl legfeljebb 30 utast szállíthat.

A léghajó mintájaként a Párizsban működő Ballon de Paris Generali szolgált. A piros-fehér ballon egy francia gyárban készült kifejezetten Budapest számára Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye alapján. A Városligetben elhelyezett francia Aero30NG típusú légi egység a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon kilátó rendszer.

A Ballon-kilátót a Városliget Zrt. által kiírt pályázat nyertese, a BallonKilátó Zrt. üzemelteti 10 plusz 5 éves időtartamban.

A Városliget fölé emelkedő Ballon-kilátó elődje a Louis Godard kapitány működtette Ballon Captif volt, amely az 1896-os Ezredéves Országos Kiállítás idején üzemelt. A párizsi léghajós kötött léggömbje naponta több tucatszor emelkedett a magasba gondolájában 12-14 utassal. A lepányvázott léghajót az augusztus 1-én késő délután Budapestre törő hatalmas vihar pusztította el.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb