Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megújul a Pillangó park

A munkaterület átadásával április 16-án elkezdődött a ciklus legnagyobb beruházása, a Pillangó park felújítása. A lakosság bevonásával megtervezett közpark renoválása során kibővítik a játszóteret, új sétányokat létesítenek, a régieket pedig felújítják. Növelik a parkolóhelyek számát, futókört és pétanque-pályákat is létesítenek. Kiépítik továbbá a közvilágítást és a locsolórendszert, valamint a parkban új köztéri bútorokat helyeznek el. Emellett fákat, cserjéket, biodiverz növényeket telepítenek, illetve minőségi zöldfelületet hoznak létre.

A Városliget után a kerület második legnagyobb közparkjának, a 6,5 hektáros Pillangó parknak a felújítását Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban. Az 1962–1970 között épült, 1255 lakásos lakótelepet is magában foglaló, 1991-ig Varga Gyula András nevét viselő közterületet létrehozása óta átfogóan nem fejlesztették. Ennek következtében a terület állapota leromlott, ami szükségessé tette a felújítását.

Modern fogadótér

A Pillangó park rekonstrukciójával kapcsolatban az önkormányzat a MIZUglónk program keretében kikérte a lakosság véleményét, majd ennek szem előtt tatásával készíttette el az S-Tér Kft.-vel a megvalósítási tervet. A felújítási munkák elvégzésére a kerület közbeszerzési pályázatot írt ki, amelynek nyertese a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. lett. – A területet április közepén adjuk át a kivitelezőnek – tájékoztatott Napholcz József, a Főmérnökség fejlesztési és beruházási csoportvezetője. – A munkálatok a tervek szerint kilenc hónapot vesznek majd igénybe, és nettó 464,5 millió forintba kerülnek. A teljesen felújított közparkot várhatóan jövő tavasszal vehetik birtokba a zuglóiak – jegyezte meg a csoportvezető.

A kivitelezés több ütemben valósul meg. Ennek során a szükséges helyeken locsolórendszert telepítenek, a biztonság növelésére pedig az egész park területén kiépítik a közvilágítást. Elkészítik továbbá a fő- és melléksétányokat, a kerékpárutat, a gumiburkolatú futókört, valamint a pétanque-pályákat. Ezenfelül megújítják a növényzetet, két zárt kutyafuttatót, illetve kerékpártárolót létesítenek, kihelyezik továbbá a parkberendezési tárgyakat, és kibővítik a játszóteret is. – A megújuló közpark metróállomás felőli oldalán egy tágas, modern, padokkal és információs táblákkal ellátott fogadótér épül. Itt helyezik el Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész Pillangó című alkotását is – magyarázta Napholcz József, hozzátéve: a fogadótérből indulnak majd a park fősétányai, amelyek leágazásai elvezetnek a sportpályákhoz, a lakóházakhoz, a parkolókhoz és a játszótérhez is.

Játszótér- és parkolóbővítés

A beruházás során mintegy 300 négyzetméterrel bővül a parkolók felülete. Ezen túlmenően a lakosság igényének megfelelően rendezvényteret, grillezésre, illetve padokkal és asztalokkal ellátott, piknikezésre alkalmas területet létesítenek. Emellett a park több pontján is terepdombot építenek, amelyeken nyugágyakat állítanak fel. A sétányokon számos kisebb teresedést alakítanak ki, ezeken, illetve az utak mentén közel 100 új köztéri ülőbútort helyeznek el. A parkban az eredeti helyén marad Papachristos Andreas Család című szobra, azonban a szomszédságában kerékpártároló állvány épül. A kivitelezés nem érinti a sportpályákat, viszont a játszótér területe nagyobb lesz, és új funkciókkal is kibővül. A gyerekek által használt övezet a korábbinál sokkal biztonságosabbá válik, ugyanis a különböző korosztályoknak szóló játékok alatti terület öntött gumi-, illetve ütéscsillapító homokburkolatot kap.

Többszintű növényzet

A kivitelezés során több tucat elöregedett és beteg fát vágnak ki. A park egyik pontján pedig túltelepítés miatt ritkítják meg a faállományt, hogy a növényzet zavartalanul fejlődhessen. – Mire befejeződik a felújítás, több mint 300 új fával lesz gazdagabb a Pillangó park – mondta Firnigl Anett, a Főmérnökség Fejlesztési, Beruházási Csoportjának kertészeti, zöldfelületi referense, hozzáfűzve: ez közel kétszer annyi fa, mint a kivágottak száma. A referens arról is beszélt, hogy a parkfelújítással átalakul a terület vegetációja.

A különböző cserjék telepítésével a korábbitól eltérően egy többszintes növényállomány jön létre. A fauna bővítésével megújul a park füves felülete is, így minőségi zöldfelület fogadja majd a területet felkeresőket. – A park a Kerepesi úti és a Róna utcai oldalán biodiverz növényzetet kap – informált Firnigl Anett, kiemelve: ezek olyan, szárazságot, árnyékot vagy éppen napsütést tűrő növényfajták, amelyek nem igényelnek locsolást és külön gondozást. A referenstől továbbá azt is megtudtuk, hogy a Pillangó park közutak menti sávjában a Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programja keretében frissülnek meg a fasorok.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb