Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megújult, integrált játszótéren játszhatnak a kicsik

Csaknem duplájára bővült, és számos új – köztük két integrált – eszközzel gazdagodott a nagyobbak játszótere a Pillangó parkban. Miután a szakemberek bemutatták a felújításra vonatkozó tervüket, több új javaslat és kérés is érkezett az önkormányzathoz, ezért a szülőkkel való egyeztetés után újratervezték a játszótér felújítását. Több mint 3000 négyzetméteren négy önálló, de szervesen egymáshoz kapcsolódó egység várja a kicsiket.

A régi játékok közül felújítottak egy hintát és a várat a hozzá kapcsolódó csúszkapályával, a többi eszközt újonnan telepítették. A mozgékony gyerekek ügyességét fejlesztheti a mászófallal, mászópiramissal, kötélpályával felszerelt egység, a kisebbek váron, mászókán, hintákon, rugós eszközökön, homokozóban játszhatnak, s fontos volt az is, hogy együtt játszhassanak a sérült és az ép gyerekek: a trambulint, fészekhintát és a két integrált eszközt, a Pillangót és a Buckát használhatják közösen.

– A játszótér átalakításáról a közösségi tervezés során, majd még azt követően is külön egyeztettünk a szülőkkel. Minden javaslatukat meghallgattuk, és minden kérésüknek eleget tettünk. A szülők kérésére választottuk el egymástól a kicsik és nagyobb gyerekek játszóterét, terveztük nagyobbra a homokozót, és hagytunk meg néhányat a régi játékokból. A Pillangó parki a második olyan játszótér Zuglóban, ahol a fogyatékkal élő gyerekek együtt játszhatnak a többiekkel. Két olyan játék is került ide, amelyet mozgássérült gyerekek is tudnak használni. A Zuglóban és egyben az országban is első integrált játszóteret még 2015-ben adtuk át a Nagybecskerek téren. Lesz majd egy harmadik is, a Mogyoródi úti sportpályán. Azt hiszem, ennél több bizonyíték nem is kell arra, hogy Zugló gyerekbarát kerület, elkötelezettek vagyunk az esélyegyenlőség és az integráció mellett – mondta a Zuglói Lapoknak Karácsony Gergely polgármester.

Fotó: Képszerkesztőség

A lakossági egyeztetések során az is kiderült, hogy a hinta a gyerekek egyik kedvence, így abból a tervezettnél több került a játszótérre, amelynek használatát már az időjárási körülmények sem gátolják. Olyan eséscsillapító burkolatok (például öntött gumiburkolat, mulcs, bányahomok) vannak a játszóeszközök alatt és között, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek szinte egész évben használhassák a teret, a nyári forróságtól pedig napvitorla védi majd a kicsiket. A felújításnál fontos szempont volt, hogy a kibővült játszótér ne legyen túlzsúfolt – a körbekerített, zárható, három bejárattal rendelkezdő terület szellős maradt, részévé vált egy beépítetlen zöld rész, és a park emblémája, egy ezüstfa is. A játékok között elég széles utak vannak ahhoz, hogy babakocsival is kényelmesen elférjenek a szülők, s a sok padnak köszönhetően a játszótér belső része közösségi térként is funkcionál.

A tervek szerint a közelben (a rendőrségi konténer mellett) egy szaniter építmény is lesz, amelybe mosdók (férfi, női, mozgássérült) és pelenkázó is kerülnek. Az eredeti terveken a parkban található két játszótér helyett egy nagy szerepelt, ám a szülők igényeihez igazodva mindkettő megmaradt, így a picik továbbra is külön területen játszhatnak, amely a későbbiekben újul meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb