Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyári sérülések házi kezeléssel

Alapvető gyógyszer, kötszer és fertőtlenítő nélkül senki se induljon el nyaralni, továbbá fontos az is, hogy utazás előtt mindenki elevenítse fel elsősegélynyújtási ismereteit. A vakáció idején mindannyian több időt töltünk a szabadban, vízparton – ahol könnyen előfordul egy-egy kisebb baleset, ezért lényeges, hogy felkészülten induljunk el otthonról.

– Mielőtt azonban mindent besöpörnénk a patika polcairól kosarunkba, érdemes otthon elővenni a már meglévő gyógyszereket. Ha ritkán kerülnek elő, érdemes a lejárati dátumot is ellenőrizni, hiszen azon túl nem szabad felhasználni ezeket – figyelmeztet Katona Eszter, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági referens-helyettese. – Mindenképpen tartsunk láz-és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, hasmenés, székrekedés elleni gyógyszert, izomlazító kenőcsöt, szúnyog-, rovarcsípés kezelésére való gélt, torokfertőtlenítő szopogató cukorkát. Ezek meglétével a kisebb ügyes-bajos rosszulléteket otthon is tudjuk kezelni. Kiegészítésként pedig hasznos, ha egy csekély elsősegély-felszerelést is tartunk magunknál a horzsolások, vágások ellátására. Ennek javasolt tartalma a háromszög kendő, mull pólya, steril mull lap, ragtapasz tekercs, sebtapasz, kullancs kiszedő csipesz, olló, fertőtlenítő folyadék – sorolta.

Katona Eszter azt is elmondta, nem minden sérüléssel kell orvoshoz fordulni, ilyen például a kagyló, kő okozta vágás, horzsolás – ezeknél a legfontosabb a fertőtlenítés, majd sebtapasszal vagy steril gézzel történő fedés, hogy a későbbiekben se kerüljön a sebbe semmilyen kosz vagy kórokozó. Amennyiben erős a vérzés, a sérült sápadt, szótlan, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Nap okozta bőrégésnél fontos, hogy hűtsük az adott testrészt. Az épp csak langyos zuhany ilyenkor segíthet, illetve használhatjuk a – már szinte minden drogériában és szupermarketben kapható – napozás utáni testápolókat, amikben szintén hűsítő összetevők vannak. Érdemes a leégést követő napokban könnyű, szellős ruházatot viselni, hogy elkerüljük a további bőrirritációt. Amennyiben nem csak bőrpírt látunk a leégett testrészen, hanem hólyagokat is akkor menjünk el az orvoshoz.  Nagyon fontos kiemelni, hogy a hólyagokat nem szabad otthon felszúrni vagy leszedni! – emelte ki a szakember, aki hozzátette: A napégés másik veszélye maga a hőártalom. Előfordulhat, árnyék nélküli helyen töltött órák után erős rosszullét is. Szédülés, hányinger, fejfájás lehetnek a jellemző tünetek. Ilyenkor fontos az illetőt minél előbb sötét, hűvös helyre vinni és elkezdeni a folyadékpótlást, szigorúan alkoholmentes itallal.

Az ifjúsági referens-helyettes az újraélesztés fontosságára is felhívta a figyelmet. Az mondta, az emberek csak azzal okozhatnak kárt, ha el sem kezdik. Ha pedig valaki bizonytalan, a Magyar Vöröskeresztnél felfrissítheti tudását.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb