Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyilvános vita a Városligetről

Először folytatott nyilvános vitát Karácsony Gergely, Zugló polgármestere és Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a Városliget jövőjéről. A Mozsár Kávézó rendezvénytermében a közönség is több kérdést tett fel a koncepcióval kapcsolatban február 15-én.

A rendezvényen először Baán László bemutatta a projekt aktuális – tavaly decemberben véglegesített – terveit, amelyből kiderült, az eredeti elképzelésekhez képest kevesebb múzeum épül fel. A miniszteri biztos kijelentette, a zöldterület biztosan nem csökken, a kérdés csak az, hogy mennyivel nő.

Fotó: Képszerkesztőség

A prezentáció után Karácsony Gergely először arra a kérdésre várt választ Baántól, hogy a meglévő törvényeket miért nem tartják be. Zugló polgármestere Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójára utalt, amelyben az szerepel, hogy a Ligetben csak bontásról, illetve a közparki funkció megerősítéséről lehet szó, építésről nem. Karácsony választ várt arra is, hogy elkészül-e valaha a Szegedi úti felüljáró, és miért pont a Városligetben akarják felépíteni a múzeumi negyedet. A miniszteri biztos ugyan minden felvetésre reagált, de Zugló polgármestere a vita végén úgy érezte, az alapvető kérdésekre továbbra sem kapott konkrét választ, ami megerősítette abban, hogy a Liget Budapest Projektet nem lehet megvédeni.

A közönség soraiból is többen felszólaltak. Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnökének kérdésére Baán elmondta, jelenleg 6500 fa van a Városligetben, az építési terület pedig maximum 300 – később visszaültetendő – példányt érinthet. A felüljáróval kapcsolatban elismerte, ugyan szerinte is szükség van rá, a 2018-19-es tervekben még nem szerepel. Baán László végül leszögezte, az új, Európában is egyedülálló, családcentrikus Ligetre mindenki büszke lesz, a világ pedig csodájára jár majd. Karácsony Gergely viszont kijelentette, ahogy több múzeum már elvérzett a tervezés során, szerinte az egész projektnek ez lesz a sorsa.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb