Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Október 23.: Ismét aktuálisak 1956 követelései

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 65. évfordulóján a zuglóiak a Bosnyák téri emléktáblánál és a Forradalom terén emlékeztek a kerület hőseire és áldozataira.

Az önkormányzat rendezvénye a hagyományoknak megfelelően a Bosnyák téri Páduai Szent Antal Plébániatemplom falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött. A Himnusz elhangzása után Szórádi Erika színművész az 1956-os forradalom és szabadságharc Bosnyák téri eseményeit elevenítette fel, majd Buda Ferenc Pesten esik a hó című verse hangzott el Lutter Imre, Radnóti-díjas versmondó művész tolmácsolásában.

Az önkormányzat nevében Horváth Csaba polgármester, Horváth Zsolt alpolgármester és Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője helyezte el az emléktáblánál a megemlékezés virágait.

 56-os megemlékezés

Ezt követően az ünnepség résztvevői a Forradalom terére vonultak át, ahol Lutter Imre Márai Sándor Menyből az angyal című versét mondta el, majd Rózsa György gitárművész és Igonda Anna énekes adott műsort.

– Az 1956-os forradalom az emberi méltóság forradalma volt – jelentette ki Horváth Csaba ünnepi beszédében, hozzátéve: egy hosszú időn át elnyomott nép állt ki a szabadságáért. 1956 sorsdöntő napjaiban a nemzet megmutatta legnagyobb erényét, a kitartást, és végsőkig harcolt igazságáért a szovjet túlerővel szemben.

A polgármestere szerint az Európai Unió az 1956-os magyar forradalmat a kommunizmussal való szembeszállás, a szabadságért és demokráciáért folyó küzdelem egyik huszadik századi szimbólumaként ismeri el. Ennek ismeretében minden magyarnak kötelessége óvni a demokráciát, a jogállamiságot és szabadságot, amelynek magvait az 1956-os forradalom bátor harcosai ültették el.

– Nem hagyhatjuk, hogy ezt bárki a személyes hatalomvágya miatt megcsorbítsa – húzta alá Horváth Csaba megjegyezve: 1956 egyik legfontosabb példája az összefogás, amely megmutatta, hogy a magyar nép együttes erővel képes bátran szembeszállni elnyomóival, hogy a demokrácia útjára léphessen. Tudja ezt a jelenlegi hazai politikai vezetés is, ezért szándékosan megosztja a magyar embereket.

A polgármester úgy vélte, 65 évvel később ismét közös erőre van szükség, mert ismét aktuálisak 1956 követelései. Az Orbán-kormány ugyanis ugyanazt teszi, mint amire 65 éve nemet mondtak a magyarok, üldözi a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, megsérti a jogegyenlőséget, tiporja jogbiztonságot és tagadja szolidaritást. Politikai ámokfutásával pedig már Európa egységét veszélyezteti.

– Az elnyomás eszközei finomodtak, modernebbek lettek, de a lényege most is ugyanaz – fogalmazott a városvezető, aki szerint a Fidesz rendszere már repedezik, a hatalmon lévők elkezdtek félni, mert az elmúlt napokban 853 ezer választópolgár döntött úgy, hogy a változás részese kíván lenni.

– Emlékezzünk 1956 hőseire és legyünk példájukhoz méltók a jövő tavaszi választáson – hangsúlyozta Horváth Csaba.

A beszédet követően az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseinek és áldozatainak emlékművénél az önkormányzat koszorúját Horváth Csaba polgármester és Bitskey Bence kulturális tanácsnok helyezte el. Tóth Csaba országgyűlési képviselő koszorúzása után a pártok, a civil szervezetek, az intézmények képviselői és magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb