Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Online csalókra és az internetezés veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség

Adathalász levelekre, az idősek védelmére és a közösségi médiás profilokkal való belépés veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A bűnüldöző szerv Internet tudatosan néven hozott létre egy Facebook-oldalt, amelyen egyebek között ezekben a témákban is segítséget nyújtanak.

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt időszakban az MVM Next nevében küldtek ki adathalász leveleket, amellyel bankkártya adatokat igyekeznek megszerezni. A csalók egy eredetinek tűnő, megtévesztő e-mail címről küldték a levelet.

Az idősek védelme az online térben is rendkívül fontos, mivel egyre többen használnak internetet, bankkártyát. Ők azonban sok esetben nem ismerik fel, ha csalóval kerülnek szembe. A rendőrség ezért azt kérte a fiatalokat, hogy beszéljenek szüleikkel, nagyszüleikkel az internetezés biztonságáról, a személyes adatok védelméről, a közösségi média veszélyeiről.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a Facebook és Google profilokkal való bejelentkezésnek is vannak veszélyei, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Ez a fajta azonosítás és regisztráció kényelmes, mert nem kell adatokat újból megadni, a hitelesítést pedig a Facebook, vagy a Google végzi. A felhasználó azonban könnyen áldozattá válhat, ha feltörik a Facebook, vagy Google fiókját, mert ebben az esetben minden olyan oldalra be tudnak a csalók jelentkezni, ahol ez a fajta azonosítás volt beállítva.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb