Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Online fórum a zuglói parkolásról

A parkolási övezetek kibővítése, a parkoló automaták gazdaságosabb üzemeltetése, a parkoló ellenőrök üzemszünet alatti foglalkoztatása – ezekről is kérdezték Zugló vezetését a kerület lakói az első alkalommal megrendezett online parkolási fórumon. Az esemény moderátora Vida Attila képviselő volt.

Horváth Csaba polgármester arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy Zuglónak – más kerületekhez hasonlóan – még nem sikerült megállapodni a parkolás-üzemeltetésben közreműködő vállalkozásokkal az üzemszünet alatti díjfizetés mérsékléséről. A városvezető hozzátette: bízik benne, hogy rövidesen megtalálják a mindenki számára elfogadható megoldást.
A polgármester arról is beszélt, hogy dolgoznak azon a rendeletmódosításon, amely lehetővé teszi a Zuglóban lakást bérlők, illetve életvitelszerűen itt lakók és a súlyadót is ide fizetők kedvezményes parkolását.

A szakmai kérdésekre Sipos László városi forgalom tervező szakmérnök adta meg a válaszokat, aki elmondta: Zuglóban több lépcsőben folyik a parkolási övezetek kibővítése, az egyes területeken kialakult parkolási szokások figyelembevételével.
A szakmérnök elismerte, hogy a csupán bankkártyát elfogadó parkoló automaták üzemeltetése lényegesen olcsóbb az érmésekétől, azonban nem lehet csak erre és a mobiltelefonos fizetésre átállni, mert gondolni kell a külföldi és a kártyával nem rendelkező alkalmi parkolókra is.
A szakmérnök úgy vélte korlátozni kell az egyre szaporodó zöld rendszámú autók ingyen várakozását, mert ezek lassan kiszorítják a parkolókból a díjat fizető járműveket.
Sipos László kijelentette: a parkolóórák egymástól való távolságának növelésével egyetért, de várni kell, mert az erre vonatkozó fővárosi rendelet magasabb jogszabállyal ütközik. Emiatt a kormányhivatal vélhetően azért nem emelt szót, mert folyamatban van a miniszteri rendelet felülvizsgálata.
A szakmérnök szerint a pihenő övezet tábla nem oldja meg a parkolási problémát, mert az ilyen táblával ellátott területre bárki behajthat, és ott kedvére várakozhat.

Fotó: Balogh Róbert

Kovács-Csincsák László, a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. ügyvezetője a parkolás-üzemeltetéssel kapcsolatos kérdésekre adott választ. Tájékoztatása szerint a parkoló-automaták szoftverfejlesztésére kiírt pályázatra eddig hárman jelentkeztek.
Az ügyvezető arra is kitért, hogy jelenleg Zuglóban 21 parkolóellenőr dolgozik. Őket a parkolás átmeneti ingyenessé tétele óta a kerület érdekében más területeken foglalkoztatják.
Kovács-Csincsák László arról is beszélt, hogy a parkolási ügyfélszolgálat továbbra is működik, ugyanis nagyon sok lezáratlan bírság ügy van, amelyeket folyamatosan intéznek.
Az ügyvezető nem bocsátkozott becslésbe a fizető parkolás felfüggesztése miatti bevételkiesésről, Rózsa András alpolgármester viszont úgy vélte, ez havi 100 millió forint veszteséget okoz Zuglónak.

Rozgonyi Zoltán képviselő hozzászólásában kiemelte: a Fidesz frakció továbbra is kitart amellett, hogy valamennyi zuglói lakos ingyen parkolhasson a kerületben.

Victora Zsolt képviselő pedig azt hangoztatta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatja a parkoló-automaták nagyobb távolságra telepítését, mert így kevesebb berendezésre lesz szükség, és csökken az üzemeltetés költsége is.

A zuglói érdeklődők, az alpolgármesterek és az önkormányzati képviselők mellett a fórumon részt vett Tóth Csaba, a kerület szocialista országgyűlési képviselője is.


Az online fórumról készült felvételt IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb