Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Sikeresen mutatkozott be a Bűnmegelőzési Expón a zuglói „Szomszédom a rendőr!” program

Élénk érdeklődést kiváltva, sikeresen mutatkozott be a széles szakmai nyilvánosság előtt április 12-én, a Bűnmegelőzés Napján, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Teve utcai épületében megtartott fővárosi Bűnmegelőzési Expón a zuglói „Szomszédom a rendőr!” elnevezésű program.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 2011. április 12-én alakult meg. Az expóra idén először, a BRFK bűnmegelőzési osztály kezdeményezésére került sor azzal a céllal, hogy a bűnmegelőzés helyi képviselői összegyűljenek és megismertessék partnereikkel, valamint a nyilvánossággal tevékenységüket. Az eseményen Zuglót Tomis Károly, a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság főtörzszászlósa, körzeti megbízott és Adler Katalin, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) prevenciós koordinátora képviselte a két szervezet közös projektjével, a 2015-ben megszületett „Szomszédom a rendőr!” rendészeti program bemutatásával.

Tomis Károly az egybegyűltek előtt felvázolta a program célját, alapelveit, szervezeti kereteit, felépítését, működési módozatát, történetét és az eddig elért eredményeit. Mint elmondta, a zuglói városrészben szolgálatot teljesítő körzeti megbízottak munkáján alapszik az említett projekt. Az ő feladatuk, hogy kialakítsák a polgárokkal a kölcsönös bizalmon nyugvó együttműködést. Ezért lényeges, hogy a körzeti megbízott a saját illetékességi területén ismert legyen, és ő is tisztában legyen az ott élők mindennapi problémáival. Ennek a kapcsolatrendszernek a létrejöttét segítette például a Police Cafék sorozata, amelyen a részvevő helyi szervezetek, intézmények képviselői és a XIV. kerületiek megbeszélhették közös ügyeiket. A visszajelzések azt mutatták, hogy a zuglóiak egyetértően fogadták a 2015-ös kezdeményezést, erősödött szubjektív biztonságérzetük. Az elképzelések helyességét igazolta az is, hogy a projekt 2018-ban az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) nemzetközi pályázatán harmadik helyezést ért el. A körzeti megbízottak sikeres munkájához szükséges a tárgyi feltételek megléte is – hangsúlyozta a főtörzszászlós. A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő ZKNP, a rendőrség kiemelt partnereként, korszerű elektronikai eszközök, rendszámfelismerő készülékek, mobiltelefonok, kerékpárok, gépjárművek beszerzésével, tanfolyamok szervezésével és más támogatási formákkal járul hozzá a közös rendészeti programhoz.

A zuglói bemutatkozást követő kötetlen diskurzusban számos önkormányzati, rendőrségi, civil szervezettől jött szakember érdeklődött a „Szomszédom a rendőr!” program részleteiről. A Zuglóval határos kerületekből érkezők közül többen jelezték, készen állnak a kapcsolatfelvételre, a projekt elemeinek átvételére.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb