Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Születésnapi díjátadó gála a Tisztiházban

Zugló megalapításának 87. évfordulója alkalmából az önkormányzat a Honvéd Kulturális Központ színháztermében tartotta hagyományos díjátadó gáláját. A rendezvényen díszpolgári címeket, emlékérmeket, elismerő okleveleket adtak át a városrészért huzamosabb ideje tevékenykedő, a kerület hírnevét öregbítő zuglóiaknak.

Horváth Csaba polgármester ünnepi beszédében kiemelte: tavaly, amikor Zugló születésnapjára készültek bíztak benne, hogy az idén már semmi sem nehezíti meg az ünneplést, azóta kiderült, hogy olyan nehézségek várnak ránk, amelyeket az elmúlt évtizedekben sosem tapasztaltunk.

„A járvány, majd a szomszédunkban kitört orosz-ukrán háború nagyon komoly gazdasági válságot, inflációt és energiaár-emelkedést okozott” – húzta alá a polgármester, hozzátéve: most a zuglóiak azért gyűltek össze, hogy nagyrabecsülésüket fejezzék ki azoknak, aki még ilyen körülmények között is kimagaslóan helytállnak, és azon fáradoznak, hogy másoknak segítsenek. Ők azok a hétköznapi hősök és példaképek, akik tettei elismerést érdemelnek, mert ők Zugló büszkeségei.

„A jutalmazottak névsorát látva megtisztelőnek tartom, hogy egy olyan kerület polgármestere lehetek, ahol ennyi kiválóság öregbíti városrészünk hírnevét” – jelentette ki Horváth Csaba, megjegyezve: az új díszpolgárok között van az esélyegyenlőségért dolgozó, edzői tevékenységével sporttörténelmet író, kiváló és érdemes művészt, Emerton-díjas előadóművészt, író, akinek a műveit már 28 nyelvre fordították le és alig húszévesen legnagyobb világversenyeket megnyerő sportoló is. A posztumusz díszpolgárok sorában pedig olyan személy van, akinek bátorsága, emberi nagysága főhajtást követel, amiért a vészkorszak idején a saját zuglói házában üldözöttek százait bújtatta.

„Példaképnek lenni óriási felelősség, különösen a mai nehéz időkben, amikor az egész világban tartani kell a lelket. Önök, Zugló új díszpolgárai olyanok, akik erre képesek, példájukkal mindenkinek segítenek megküzdeni a kihívásokkal – mondta Horváth Csaba polgármester.

Az elismeréseket Horváth Csaba polgármester, Hajdu Flórián, Horváth Zsolt és Rózsa András alpolgármesterek adták át.

Díszpolgári kitüntetés

Zugló Díszpolgára címet vehetett át Tóth Krisztina költő, Gergely Róbert színész, énekes, Körtvélyessy Zsolt színművész, Sebestyén Lajosné egyesület vezető, Bánhidi Ákos edző, valamint Pusztai Liza és Szűcs Luca világbajnok kardvívó. Posztumusz Díszpolgári címben részesült Ihász Gábor énekes, dalszerző (átvette: fia Ihász Gábor), Deák András újságíró, lapszerkesztő (átvette: testvére Deák Ferenc) és Tóth István (átvette: unokája Tóth István) üldözötteket mentő, labdarúgó, labdarúgó edző.

Jubileumi emlékplakett

A koronavírus-járvány miatt az idei gálán adták át az emlékérmeket a 2020-ban és 2021-ben kerek évfordulójukat ünneplő önkormányzati fenntartású intézményeknek.

2020-ra vonatkozóan 25 éves fennállása alkalmából emlékérmet kapott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, a Zuglói Meseház tagóvoda, a Zuglói Egyesített Bölcsődék intézménye, a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ és a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ, továbbá a 45 év után a Meseház bölcsőde, illetve a Zuglói Mályva tagóvoda, valamint a 65 éves Csibe Bölcsőde és a Zuglói Kincskereső tagóvoda 50 éves telephelye.

A 2021-es évfordulóra emlékérmet kapott 45 év után a Mazsola bölcsőde, a Mályva Kerületi Vezető Bölcsőde, a Tücsöktanya tagóvoda és a Tihany Tagóvoda, valamint a 40 év elteltével a Patakparti Bölcsőde és a Rózsavár tagóvoda, 65 év után Óperenciás tagóvoda, illetve a Csicsergő Tagóvoda, az 50 éves Játékszín tagóvoda, a 90 éves Bóbita tagóvoda, a 60 éves Micimackó Kuckója Bölcsőde, az 55 éves Örökzöld tagóvoda, a 105 éves Napköziotthonos tagóvoda, továbbá a Zuglói Kincskereső tagóvoda 135 éves telephelye.

Idei évfordulóra Jubileumi Emlékéremben részesült 50 év után a Pöttömpark tagóvoda és a Tipegő kert Bölcsőde, továbbá a 70 éves Ringató Bölcsőde, a 40 éves Tündérkert Tagóvoda és a 35 éves Cseperedő tagóvoda.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Rendvédelmiek díjazása

Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevelet vehetett át Kelemen István rendőr százados, Görög János rendőr hadnagy, Gulyás József rendőr főtörzszászlós, Sautek Sándor tűzoltó alezredes, Simon Éva Krisztina közterület felügyelő, Vonderviszt Fülöp önkéntes tűzoltó és Szalai Endre vagyonvédelmi vezető.

Emlékérem adományozás

Zuglóért Emlékérmet kapott Nagy Józsefné, a Móka-kacagás Bölcsőde vezetője, Nickmann Borbála, nyugalmazott tagóvoda vezető, Losonczi Julianna, a Munkácsi Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott intézményvezetője, dr. Gaál Emese nyugalmazott gyógyszertárvezető-helyettes, helytörténész, Szűcsné Tihanyi Gyöngyi pedagógus, oktatásszervező és Tomis Károly rendőr főtörzszászlós körzeti megbízott.

Az eseményen megjelent Zugló két testvérvárosa, Racibórz és Csíkcsicsó küldöttsége, illetve Dariusz Polowy és Péter Lukács polgármesterek.

A díjátadó gálán a Hász Eszter énekes és Csikós József zongorista alkotta Golden duó, valamint Kalmus Felicián csellóművész lépett fel.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb