Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ismét együtt főztek a zuglóiak

Nemzetiségi ételek, hagyományos, és a szokványostól eltérő ízek kavalkádja, színpadi programok, egészségmegőrzési tanácsadás – ezek mind egy napon, egy helyen, a VI. Zuglói Jótékonysági Gasztrofesztiválon.


Több mint húsz csapat bográcsában főttek az ételek a Mogyoródi úti Sportpályán, nemzetiségek, pártok, civil szervezetek, baráti társaságok pavilonjaiban rotyogtak a finomságok. A kóstolójegyekből és a felajánlásokból befolyt összeget idén a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) kapta, aminek csapata két pörköltet és levest is főzött. Utóbbit nevezték a versenybe – a bojtárleves Stella Péter gazdasági igazgató receptje alapján készült, különlegessége, hogy két doboz sör is került bele. Az igazgató főorvos a marhagulyásért volt felelős. Dr. Nagy András Csaba szerint a finom ételek titka a jó házi alapanyag. Az összegyűlt pénzzel kapcsolatban elmondta, nagyon sok feladat, fejlesztés van a ZESZ-nél, amelyek forrásra várnak, így nagyon hálásak minden segítségért.
Az alapanyagokkal kapcsolatban Horváth Csaba polgármester hasonlóan gondolkodik, mint az igazgató főorvos. – Az elkészült étel nem tud jobb lenni, mint az összetevői külön-külön – fogalmazott. A kabinet a polgármester irányításával lecsót készített, amibe nem tettek külön fűszert, azt a füstölt alapanyagok adták.

A főzéssel kapcsolatban Horváth Csaba polgármester a köszöntő beszédében azt mondta, aki főzni szeret, rossz ember nem lehet. Horváth Zsolt alpolgármester pedig a csapatok lelkesedését emelte ki, hiszen a kedvezőtlen időjárás szem szegte kedvüket.
A szemfüles érdeklődők pedig azt is megtudhatták, hogyan készülnek a tradicionális nemzetiségi ételek. A ruszinok csapatánál a cékla alapanyagú borscs főtt. Kramarenkó-Szolnoki Beatrixtől megtudtuk, az előzőleg megabárolt céklát csak a végén lehet belerakni, különben elveszíti élénk színét, és jót tesz az ételnek, ha elkészülte után áll egy fél órát, így összeérnek az ízek.
Akiknek nem volt feladatuk valamelyik pavilon alatt, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda munkatársaitól kaphattak tanácsot, vagy éppen szűrővizsgálaton vehettek részt, de például dohányzásról való leszokásban is segítséget kaphattak. A kicsiket egész nap ugrálóvár, arcfestés várta, a színpadon pedig egymást váltották a fellépők.

Az öttagú zsűri, Szabó Dániel, a Szaletly tulajdonosa, Antalffy Miklós A kert tulajdonosa, Galgóczi Gábor, A kert séfje, Horváth Csaba polgármester, Horváth Zsolt alpolgármester tagú zsűri leves, egytálétel és innovatív étel kategóriában hirdette ki az első három helyezettet.

Az eredmény:
Leves kategória:
I. Szabolcsi kötött leves (Csillag Fény)
II. Krumpligombócos raguleves (DK-sok a konyhában)
III. Tom kha (Tájgörlsz)

Egytálétel kategória:
I. Cigánykáposzta (Samu SC)
II. L’ecsos tészta (Zuglói Roma Kisebbségi Önkormányzat)
III. Csülkös pacal (PORTHOS)

Innovatív ételek kategória:
I. Indiai marharagu (Spájzbojsz)
II. Almás vöröskáposzta marhanyelvvel (ZKNP)
III. Ázsiai zúza ála Pascal (Panda boys)

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb