Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Több mint százan várnak ágyásra a közösségi kertekben

A megszokottnál is többen nyüzsögtek szombat délután a Zsálya utcai közösségi kertben. A tagokon kívül számos érdeklődő látogatott el a nyílt napra, ahol testközelből láthatták a gyümölcsöző kertet, a sok-sok zöldséget és virágot.

Zugló  tíz éve működő, első közösségi kertjében 64 ágyást gondoznak a kerületben élők, köztük egy óvoda és egy iskola. – Itt mindenki másban jó, más-más területen tud segíteni a másiknak, sok jó tanácsot adunk egymásnak, fantasztikus embereket lehet megismerni – újságolta Pánczél Mária, a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület májusban megválasztott elnöke. – Nekem személy szerint sok ballépésem, tévedésem volt. Például, amikor a paradicsom mellé mángoldot ültettem, amit előbbi nem szeret. Helyette inkább a bazsalikomot, a hagymát kedveli. De azt sem tudtam, hogy a cukkini nagyon kimeríti a talajt, ezért csak 4-5 évente érdemes ugyanoda ültetni – számolt be tapasztalatairól Mária, aki rámutatott, amióta parcellát művel, sokkal zöldebb lett a szemléletmódja.

A programon Horváth Csaba polgármester és az új elnök megköszönte a posztjukról visszalépett Honyek-Bartha Szilvia egykori elnök és Cserhalmi Marcell korábbi elnökhelyettes tíz éves munkáját. A kerület vezetője nem érkezett üres kézzel: kerti szerszámmal, ajándékkal lepte meg a felnőtteket és a gyerekeket, továbbá a Padlizsán közösségi kerttel kapcsolatban is egyeztettek. Tíz új ágyásról és a régi magaságyások felújításáról beszélgettek és szóba került a harmadik közösségi kert is.

Cserhalmi Marcell, bár már nem tagja a vezetőségnek, az ágyását továbbra is gondozza, a kezdetektől műveli a közösségi kert egy parcelláját. Az elmúlt 10 év egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy egyáltalán megvalósult a kert, majd utána egy másik. Abban bízik, hogy az első 10 évben létrehozott két közösségi kertből a következő 10 évben négy lesz. Szilvia ugyan az ágyását is visszaadta, de továbbra is nagyon szereti a közös rendezvényeket. – Ilyenkor látszik, hogy milyen sok ember van, aki kötődik a kerthez, egymáshoz. Sokan korábban is a közelben laktak, de nem ismerték egymást, mert nem volt hol találkozni, kapcsolatot teremteni, most pedig ahol csak tudják, segítik egymást, ez pedig a kertészkedés mellett egy nagyon fontos dolog – magyarázta Szilvia, aki rávilágított arra is, hogy mindig van valaki, akinek van ideje, energiája megszervezni a programokat. Sokan süteményekkel, házi készítésű üdítőkkel, kézműves programokkal készülnek, előadásokat szerveznek.

A közösségi kertekben lévő ágyásokra óriási a várólista. Mindkét kertben minden parcellát művelnek és még 129-en jelezték, hogy ők is szeretnének kertészkedni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb