Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tóth Csaba az elmúlt fél év parlamenti eseményeiről és arról, hogy ő is szereti a focit

Az elmúlt fél év parlamenti munkájáról kérdeztük Zugló országgyűlési képviselőjét. Tóth Csaba fociról, járványkezelésről, egészségügyről és az oktatásról is beszélt lapunknak  – mindarról, ami nemcsak az országos politikát határozza meg, de egy-egy közösség életét és közhangulatát is befolyásolja. Ez alól Zugló sem kivétel. 

Fb-bejegyzése alapján úgy látom, hogy szereti a focit. Ha az ember egy országgyűlési képviselővel készít interjút, akkor óhatatlanul beszélni kell a politikáról. Azért nem lehet könnyű focirajongónak lenni ma ebben az országban. A foci mindenkié? Mert a kokárda – legalábbis én úgy látom – nemigen! 

A sportnak és a focinak függetlennek kellene lennie a politikától. Muszáj is, mert a sport mindannyiunké. Ha pedig a magyar válogatottról van szó, akkor kétségkívül mindannyian egyek vagyunk, s együtt szurkolunk. A sport fair szabályok alapján működik. Jó lenne, ha az országos politika is a sportszerűség szabályai alapján működne. Sajnos azonban ez ma még nincs így.  

A Puskás Aréna építésekor többször figyelmeztette a kormányt a parkolás problémájára, aminek a zuglóiak láthatják a kárát. Ahogy tapasztaltam, ezt a kormány nem oldotta meg maradéktalanul. Ön hogy látja?

A rossz tervezés és a súlyos aránytévesztés következtében alakult ki az a kaotikus helyzet, amit egy-egy tömegrendezvény során megélünk Zuglóban. Sajnos ez hosszú távon meghatározza az ott lakók életét, mert utólag ezen már nem lehet változtatni. Nem beszélve arról, hogy többszörösére drágult az építkezés. 

A parlament befejezte első féléves munkáját. Mennyiben tudott ön hozzájárulni Zugló érdekeinek képviseletéhez és megvédéséhez? 

Az elmúlt egy év sajnos a pandémiáról szólt. És a pénzről, amit megvontak az önkormányzatoktól. Nem volt olyan nap, hogy ez ne került volna szóba. A kormány úgy építette fel a válságkezelést, hogy az véletlenül se segítse az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Zuglóban is tetemes összeg, több mint 6 milliárd forint hiányzik a kerület költségvetéséből. A kormány által beígért kompenzálásból Zugló semmit sem kapott. Míg számos, még a szomszédos országokban is nemzeti összefogás volt a válságkezelésben, mert a bajban egyek voltak a pártok jobb- és baloldalon, addig nálunk pártpolitikai ügy lett a járványkezelésből. 

Horváth Csaba, Tóth Csaba és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Mit szól ahhoz, hogy a veszélyhelyzet továbbra is fennáll? 

A kormány saját magának mond ellent azzal, hogy kinyitja az országot és közben akadályozza az ellenzék mozgását. Jönnek ugyebár a választások, és eközben a kormány népszerűségi mutatói nem a számukra megszokottak. Átlátszó indokkal akarják megakadályozni, hogy az emberek kimehessenek az utcára tömegesen tiltakozni. De hát látszik, a tömegek akkor is megtalálják ennek a módját. 

Kormányzati segítség helyett a kisemberek és a kisvállalkozók egyre követhetetlenebb inflációval, pénzromlással kénytelenek szembesülni. A parlament gazdasági bizottságának ellenzéki tanácsait leseprik az asztalról. Mi lesz ennek a folyamatnak vége? 

A válságkezelés rossz iránya vezetett ehhez az eredményhez. Látszik, nem tudják megfékezni az inflációt, rendkívüli módon nőnek az árak. Az emberek nap mint nap tapasztalják ezt a bőrükön. Ráadásul az infláció az alapvető élelmiszereket érinti a leginkább, ami pedig a kiskeresetűeket, a szegényeket sújtja a legjobban. 

A nyugdíjasok ismét nehéz évek elé néznek. Ön hogyan változtatna a nyugdíjpolitikán? 

Több ezer zuglói nyugdíjas, 1,2 millió kortársához hasonlóan, kevesebb mint havi 150 ezer forintból él! Fel kell emelni a 28 500 forintos nyugdíjminimumot a minimálbér 50 százalékára, 65-70 ezer forintra! Vegyes indexálású nyugdíjemelésre van szükség, amely az inflációt és a bérnövekedést is figyelembe veszi.

Az orvosok, nővérek kitartását mindenki dicsérte a járvány idején. Azonban az egészségügyi ellátás színvonala tovább romlott az elmúlt évtizedben. Mit tenne ön?  

Az elmúlt 10 év alapján, amit a parlamentben végigdolgoztam, nyugodtan kijelenthetem, ettől a vezetéstől nem számíthatunk arra, hogy javítana az egészségügyi ellátási rendszeren. Több jel arra mutat, hogy a magánegészségügy irányába indultak el, abban látják a megoldást. Ehhez azonban először nemcsak a kórházak adósságát kell rendezni, hanem fejleszteni kell a kórházi-rendelői infrastruktúrát, visszacsábítani az elmenekült alkalmazottakat, és új alapokra helyezni az ellátórendszert. Az elmúlt évtized stadionfejlesztései helyett az egészségügyre kellett volna fordítani jelentős összegeket. Szép lassan át kell forgatni a pénzeket az ellátásba, a prevencióba és a technikai fejlesztésekbe. 

Illusztráció - Tóth Csaba, Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely, Horváth Csaba

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A kínai egyetem ide hozatalával és az alapítványi átszervezéssel az oktatási program sincs letudva. Ön szerint? 

Felháborító, hogy a pénzeket igyekeznek úgy átcsoportosítani, hogy kormányváltás esetén is hosszú távon bebetonozzák a helyzetüket. A Fudan Egyetem pedig tisztán kínai lesz, hisz miközben a magyaroknak kell hitelt felvenni hozzá, kínaiak fogják építeni, és a leendő tetemes tandíjak sem a magyar államot fogják gazdagítani. Nem beszélve a politikai háttérről, amit a Kínai Kommunista Párt ideológiája csempész majd be az egyetem falai közé. 

Miket terveznek a következő fél évben Zuglóban? 

Folytatjuk a gondoskodó, biztonságos, zöld és fejlődő Zugló program keretében meghatározott célok megvalósítását.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb