Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Több mint harminc aranyat szereztek a zuglói olimpikonok

Világra szóló bajnokaink címmel nyílt olimpiatörténeti kiállítás a Millenárison. A tárlaton kiderült, az eddigi 177 magyar olimpiai aranyéremből több mint harminc medál zuglói sportoló nevéhez fűződik.

Soha nem voltak még egy térben kiállítva az eddigi olimpiák magyar eredményei és a győztesek ereklyéi. Most a 177 győzelem egyenként megismerhető a helyszínen – mondta Dankó Virág, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a megnyitón két olimpiai győzelmet külön is kiemelt: a magyar vízilabda-válogatott sikerét a szovjetek ellen az 1956-os melbourne-i játékokon, és Kolonics György ugyancsak legendás, „hajóberúgós” eredményét a 2000-es sydney-i olimpián.

Résztvevők a kiállítás megnyitóján

A megnyitón több izgalmas történetet is elmeséltek, amelyek a zuglói sportolókhoz kapcsolódnak. Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó például elsőként a németekkel szemben elveszített pekingi döntőt elevenítené fel, majd Kozák Danutával elért sikereit emelné ki, Berki Krisztián tornász számára pedig a 2012-es londoni olimpia az etalon, ahol esztétikai különbségek döntöttek közte és az angolok kiválósága, Louis Smith között.

Itt derült ki az is, hogy Gedó György ökölvívó majdnem áldozatává vált az 1972-es müncheni terrortámadásnak, és utána lett olimpiai bajnok, Bóbis Ildikótól pedig ugyanezen az olimpián a női tőrvívók döntőjében nemes egyszerűséggel elcsalták az aranyérmet.

Az kiállítás megnyitóján megjelent a szintén kerületi, paralimpiai aranyérmet nyerő Becsey János úszó és Szekeres Pál vívó is. Utóbbi a világon az egyetlen olyan sportoló, aki az épek olimpiáján és paralimpián is érmet nyert.

Keleti Ágnes olimpikon a tárlat megnyitóján

A rengeteg fotó, a több mint 300 tárgy és a 40 olimpiai aranyérem között Polyák Imre birkózó, Ambrus Miklós vízilabdázó és Littomeritzky Mária úszó történetét is megtalálni.

A tárlat első napján a szervezők személyesen köszöntötték a világ legidősebb olimpiai bajnokát, a 101 esztendős Keleti Ágnest, aki 1950-ig a kerületi Postás SE-ben tornázott.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb