Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Új tulajdonosa van a Mundo-beruházásnak

Hozzájárulás a Mundo-terület étékesítéséhez, parkolási kedvezmények bővítése, elektromos töltőállomások létesítése, parkolási díj változtatása – ezekről is döntött a képviselő-testület július 6-i, rendkívüli ülésén.

A pénteki rendkívüli ülést Karácsony Gergely polgármester azért hívta össze, mert a lengyel anyavállalat eladta a Mundo-beruházást lebonyolító céget, azonban az adásvétel megvalósulásához a testület jóváhagyása is szükséges. A képviselők hozzájárultak, hogy az ECHO Investment SA eladja a Mundo-beruházást a Mundo Kft.-nek. A lengyel ECHO Investment SA – amely időközben amerikai tulajdonba került – 2006-ban vásárolta meg a Bosnyák tér mögötti területet, hogy ott kereskedelmi és közösségi funkciókat is ellátó városközpontot hozzon létre. Miután az ECHO nem valósította meg a terveit, az eladás mellett döntött. A projektet a Mudo Kft. vásárolta meg, amelynek a BAYER Construct Építőipari és Szolgáltató Zrt. a tulajdonosa.

Karácsony Gergely azt mondta, a cégvásárlással a projekttel kapcsolatos összes jog és kötelezettség átszállt az új tulajdonosra. A beruházás elmaradása miatt a korábbi befektető az önkormányzatnak késedelmi kötbérrel tartozott, amelyet az eladás folyamán az ECHO SA és az Echo Kft. is vitatott.

A polgármester szerint a kötbért csak peres úton lehetett volna megszerezni, azonban a jogvita kimenetele a 2010-es gazdasági válság és a Thököly úti közlekedésfejlesztés elmaradása miatt bizonytalan volt, ezért az önkormányzat peren kívüli egyezséget kötött. Ennek értelmében a Mundo Kft. és a Bayer Construct Zrt. a teljes kötbért – 150 millió forintot – megfizeti, viszont az önkormányzat településrendezési szerződés keretében módosítja a Mundo-területre vonatkozó építési szabályzatot. A változtatás után a beruházás 85 százaléka továbbra is kereskedelmi és irodai jellegű lesz, viszont a befektető a terület 15 százalékán lakásokat építhet. Ez kompenzálja a beruházó számára az elmaradt közlekedési fejlesztés miatti kockázatot és a megnövekedett közérdekű beruházás költségeit is – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Elektromos töltőállomások

A képviselő-testület tulajdonosi hozzájárulását adta, hogy BVSC-Zugló sporttelepén TAO-támogatásból geotermikus fűtési rendszert alakítson ki, illetve a MÁV 10 KV-os kábeleit és a kapcsolódó berendezéseket új nyomvonalra helyeztesse át.

A testület azt is elfogadta, hogy e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. elektromos töltőállomást létesítésen és üzemeltessen a Pétervárad utcában az Okmányirodánál, a Gvadányi utcában a NAV előtt, a Róna utcában az Uzsoki Utcai Kórház főbejáratánál, a Lőcsei utcában a piaccal szemben, valamint a Mogyoródi út – Fischer István utca kereszteződésénél, a Vezér utca–Füredi utca sarkán a virágüzlet mögött, illetve a Stefánia úton a Rendőrkapitányság előtt és a Fogarasi úton az OTP mögött.

A képviselők ezen túlmenően jóváhagyták, hogy az önkormányzat a Baptista Integrációs Központtal (BIK) öt évre szóló haszonkölcsön-szerződést kössön a Várna utca 8., a Kerepesi út 54., Ilka utca 35. szám alatti kerületi tulajdonú bérlakásra. A három ingatlant a BIK saját költségén felújíttatja, és olyan zuglóiakat helyez el bennük, akik az önkormányzat hivatalos névjegyzéke szerint szociális lakásbérleti díjra jogosultak.

Parkolás

A testület módosította Zugló parkolási rendeletét is. Erre azért volt szükség, mert a Fővárosi Közgyűlési 350 forintra mérsékelte a várakozás óránkénti díját a Városligetben, a Gundel Károly úton és az Állatkerti körúton. Ez jelentős bevételkiesést okozott Zuglónak, melynek ellensúlyozására a kerület kezdeményezésére a Főváros jóváhagyta, hogy július 20-tól a Kerepesi út – Vezér utca – Ond vezér útja – Örs vezér tere – Bánki Donát utca – Padlizsán utca által határolt területen a parkolási díj 175 forintról 265 forintra emelkedjen. A képviselők emellett arról is határoztak, hogy a jövőben lakásonként két gépjármű várakozhat díjmentesen a parkoló zónában.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb