Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ukrán gyerekek és anyukájuk arcára csaltak mosolyt

Ugrálóvár, játékos versenyek, közös főzés, kulturális programok várták a háború elől menekült ukrán édesanyákat és gyerekeiket a Mogyoródi úti Sportpályán. A Lexis Segély Alapítvány által szervezett programon csaknem 200 résztvevő arcára csaltak mosolyt.

A szervezők mindent megtettek azért, hogy – ha csak pár órára is – de felhőtlenül szórakozhassanak a gyerekek és felnőttek, a program idejére megpróbálták elfeledtetni velük azt, hogy menekülniük kellett, hogy a család férfi tagjainak a háborúban kell harcolniuk. Szevcsneko Olga két gyerekével április 26-án érkezett az országba. Azt mesélte, minden segítséget megkaptak, amit nagyon köszönnek a magyaroknak. Ennek ellenére nagyon összetörtek, hiszen nem elég, hogy megtámadták az országukat és el kellett hagyniuk a hazájukat, a férje otthon maradt, és harcol a fronton.

– Eddig minden nap tudtunk beszélni, de borzalmas úgy lefeküdni, hogy nem tudjuk, másnap fel tudjuk-e venni a kapcsolatot – mondta elkeseredetten Olga.

Az alapítvány egyik munkatársa, Szajkó Jaroszláv, akinek édesapja ukrán, édesanyja magyar, öt éve él az országban. Mint fogalmazott, nem volt kérdés, hogy a háború kitörése után segít a menekülteknek. Barátaival voltak a határon is, később pedig megkérte az alapítványt, ha tudnak, támogassák azokat, akik mindenüket hátrahagyták.

– A programmal az a célunk, hogy mosolyt csaljunk a gyerekek és az édesanyák arcára, egy kis pozitív energiát adjuk. Nagyon nehéz nekik, csak ülnek a szálláson, a férjek, édesapák otthon, ők itt, és még a nyelvet sem tudják – magyarázta Szajkó Jaroszlav.

A programon pszichológus segítségét is kérhették a résztvevők, sőt szakemberek informálták a őket a jogaikról, a kötelességeikről és a lehetőségeikről. A szervezők arra is figyeltek, hogy egy picit közelebb hozzák az ukrán és a magyar gasztronómiát, a bográcsokban hagyományos magyar gulyás és a tradicionális ukrán vareniki rotyogott.

Fotó: Balogh Róbert

A kerület vezetői minden lehetőséget megragadnak, hogy segítsenek a menekülteknek, könnyebbé tegyék a mindennapjaikat, ezért szinte azonnal igent mondtak a Lexis Segély Alapítvány megkeresésére, ingyenesen biztosították a helyszínt a programhoz.

– Nem volt kérdés – szögezte le Horváth Zsolt alpolgármester. – Az elsők között voltunk, akik a háború kitörése után segítettünk, megnyitottuk a soltvadkerti tábort, ahonnan már elmentek a lakók és a gyerekek fogadására készülünk, de továbbra is nyomon követjük a helyzetet, természetesen segítünk, ahogy tudunk.

Az alapítvány folyamatosan támogatja az Ukrajnából érkező csonka családokat. Akik segíteni szeretnék munkájukat, azok a következő számlaszámra utalhatnak.

Lexis Segély Alapítvány
Budapest Bank
IBAN: HU61 10104167 62527100 01001009
Swift: BIC BUDAHUHB
közlemény: UKRAINE

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb