Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Volt, akit a patakparton lőttek agyon

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából sugárzott műsort közösségi oldalán a Zuglói Cserepesház. Majkó Zsuzsanna, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetőjének összeállítását Lévai Zsóka, a Móra Ferenc Általános Iskola történelemtanára olvasta fel.

A félórás, Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró előadásaival tűzdelt megemlékezésen nagy hangsúlyt kapott a történések zuglói vonatkozása. Majkó Zsuzsanna a kerület legsötétebb, legtragikusabb korszakának nevezte az 1944-ben történteket. Mint mondta, a portyázó nyilasok a csillagos házakba betörve hurcoltak el embereket, de az sem volt ritka, hogy a patakparton lőttek agyon valakit. Szó esett arról is, hogy a mai mozgásjavító iskola területén háromezren vártak sorsukra, amikor az egyik nyilas jelentette, hogy valaki rálőtt a padlástérből, ezért a pincétől a padlásig átkutatták az épületet, miközben óriási vérengzést tartottak.

Fotó: Cserepesház Facebook

Az előadás kiemelten foglalkozott Boros Mátyással, Fischer Istvánnal, Slachta Margittal, Ocskai Lászlóval, akik a nyilas terrorral párhuzamosan próbálták menteni a zsidókat.

A zuglói nyilasok pere 1967-ben zajlott, 19 egykori pártszolgálatost vontak felelősségre, közülük hármat halálra ítéltek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb