Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Vörös riasztás a fagyok miatt

A január közepi, szibériainak is beillő hidegben életveszélybe kerülnek a közterületen élő hajléktalanok. Az érintett hivatali illetve önkéntes szervek illetékesei esti körúton győzködték őket, menjenek menedékhelyre. Négy hajléktalan – a segítségnek köszönhetően – elkerülte a tragédiát. 


A legkritikusabb, esti órákban járta végig az ismert utcákat Hevér György László, a Népjóléti Bizottság elnöke a Myrai Egyesülettel, rendőrökkel, önkormányzati rendészekkel és a zuglói polgárőrökkel összefogva január 15-én, hogy megpróbálja rábírni az utcán tartózkodó hajléktalanokat, menjenek az éjjeli menedékhelyekre.

– Nagyjából 20-25 fő tartózkodik életvitelszerűen zuglói közterületen –mondta Váli Szilvia, a szeretetszolgálat szakmai vezetője -, közülük van, aki „élhető” körülmények között lakik, de a többségüknek csak egy matraca van. Ők a legveszélyeztetebbek.

A téli krízis időszak november 1-től április 30-ig szokott tartani, ebben az időszakban jobban oda kell figyelni a hajléktalanokra. Az utóbbi évek időjárás változásai kedveznek ugyan az utcán élő embereknek, ám minden télen van olyan periódus, amikor életveszélyben vannak. Idén január közepén az éjszakai hőmérséklet mínusz tíz fok alá is süllyedt, emiatt volt fontos minél több embert fedél alá juttatni.  Az említett időszakban két zuglói menedékhely, a Cserei utca 10. és az Ida utca 8. szám alatt is túlélő ponttá lett nyilvánítva, tehát ezek az intézmények a vörös riasztás alatt létszámkorlát nélkül minden hajléktalannak védelmet nyújtanak.

Zuglóban ezen a télen már két hajléktalan hunyt el. Ahhoz, hogy ez a szám ne növekedjen, olyan összefogásra van szükség, mint, amilyen január közepén is megvalósult. Azon az estén ugyanis négy embert sikerült éjszakára meleg helyre juttatni, amely egyben négy emberéletet is jelentett.

A Menhely Alapítvány Budapesten és Pest megyében éjjel-nappal hívható diszpécser szolgálatának a száma +36 1 338 4186. Ezt kell hívni, ha segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozunk. Ha pedig valaki azonnali egészségügyi ellátásra szorul, pl. eszméletlen, reakcióképtelen állapotban van, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni a 104-es telefonszámon!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb