Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló 51,4 milliárdból gazdálkodhat 2023-ban

A képviselő-testület rendkívüli ülésen hagyta jóvá Zugló 2023. évi költségvetését. A büdzsé 51,4 milliárd forint bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. Az önkormányzat az idén felújításra és beruházásra 6,6 milliárd forintot fordíthat.

A képviselő-testület Zugló 2023-as bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 51,4 milliárd forintban állapította meg. A költségvetés 42,9 milliárd forintos bevétellel és 49,1 milliárdos kiadással számol. A hiányt a 2022-ben keletkezett 6,2 milliárd forintos költségvetési maradványból finanszírozzák. Az idei büdzsé 39 milliárdos működési, 3,9 milliárdos felhalmozási és 8,5 milliárdos finanszírozási bevétellel számol. Utóbbi magában foglalja az átmeneti felhasználású 2 milliárdos likviditási hitelt is. Zugló az állami költségvetésből 12,6 milliárd, közhatalmi bevételekből 19,4 milliárd, a működési bevételekből pedig 6,5 milliárd forintra számíthat.

A kerület ráfordításainak legnagyobb részét a működési kiadás teszi ki, ez 2023-ban várhatóan 42,4 milliárd forint lesz. A városrész az idén személyi juttatásra 13,8 milliárd, dologi kiadásra pedig 16,6 milliárd forintot költhet. Zugló önkormányzata 2022-ben felújításra 3,4 milliárd, míg beruházásokra 3,2 milliárd forintot használhat fel. A tervezet szerint kerületünk az idén 30,6 milliárdot fordíthat a kötelező és 17,8 milliárdot az önként vállalt feladatok ellátására.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) beterjesztői kiegészítőjében hangsúlyozta: a költségvetés a válság ellenére is biztosítja a Zugló stabil működését. Nagy eredmény, hogy az idén a kerület 53 százalékkal többet fordíthat a szociális területre, emellett van forrás a Zuglóért dolgozók elismerésére, a fejlesztésekre és a felújításokra is.

Rozgonyi Zoltán képviselő (Fidesz) azt mondta, pozitívumnak tartja, hogy az idei főösszeg a tavalyitól 32 százalékkal nagyobb. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy az állam nem vérezteti ki az önkormányzatokat.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) kijelentette, a kormányzati elvonások az idén is hatalmasak. A tervezet összeállításakor a koalíción kívüli pártoknak is rendeztek egyeztetést, de csak Várnai László jelent meg.

Horváth Zsolt alpolgármester (DK) bejelentette, pártja támogatja a büdzsé elfogadását, amelynek nagy erénye, hogy a válság ellenére is tartalmaz bérfejlesztést és jelentős beruházást.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) azt mondta, elfogadhatatlannak tartja az idei évre tervezett 2,8 milliárd forint értékű vagyonértékesítést.

Fotó: Balogh Róbert

Zugló 2023 évi költségvetését a testület a 13 koalíciós képviselő igen szavazatával, az ellenzék 4 nem és 3 tartózkodásával fogadta el.

A képviselő-testület a 2023-as büdzsé elfogadása előtt a törvényi előírásnak megfelelően felülvizsgálta és módosította Zugló 2022-es költségvetését, így a 2022-es eredeti költségvetés bevételi és kiadási előirányzata 38,8 milliárd forintról 42,5 milliárd forintra változott.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb