Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló nem kér a Mini-Dubaiból – Aggódnak a zuglóiak a kerületükért

Zugló vezetése a sajtóból értesült arról, hogy egy arab befektető új városnegyedet építene Rákosrendező területére, amelynek része lenne egy 200 métert meghaladó magasságú felhőkarcoló is. Horváth Csaba már a csütörtöki testületi ülésre sürgősségi előterjesztésben kéri a testületet a tervek elutasításara. A polgármester tárgyalni akar a kormánnyal, hogy ne épüljön meg a gigaberuházás.

A hír aggodalommal tölti el a zuglóiakat és a kerület vezetését is. Zugló Budapest egyik legzöldebb kerülete, ahol nincs helye egy, a sajtóban csak Mini-Dubaiként emlegetett városrésznek. Ezzel szemben a zuglóiak azt szeretnék, hogy az említett területen elsősorban zöld dominanciájú fejlesztések valósuljanak meg, hiszen a fejlődés Zuglóban is fontos, de nem úgy, hogy betonmonstrumok épüljenek kerületszerte.

A kezdetben csak sajtóhírnek gondolt információról mostanra kiderült, hogy a kormány már konkrét egyeztetéseket folytat a beruházóval. Éppen ezért Horváth Csaba, Zugló polgármestere a november 30-i testületi ülésen sürgősséggel beterjeszt egy javaslatot, melyben kéri Zugló képviselő-testületének felhatalmazását a tárgyalások haladéktalan megkezdéséhez a kormány illetékeseivel, mielőtt visszavonhatatlan döntés születne, és egyben kéri a képviselő-testületet, hogy utasítsa el a budapesti látképet tönkretevő gigaberuházást. Az elmúlt évek szomorú tapasztalata ugyanis azt mutatja, hogy ezeket a projekteket a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja, így az önkormányzatoknak és a helyieknek nincs beleszólásuk abba, mi épüljön a területükön. A zuglóiak azt szeretnék, hogy ne döntsön a kormányt Rákosrendező ügyében a zuglóiak és az önkormányzat feje fölött, a megkérdezésük nélkül.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A Szikra Mozgalom akciót szervezett Zuglóban tiltakozva a Rákosrendezőre tervezett Mini-Dubai felépítése ellen november 28-án. Jámbor András, a mozgalom országgyűlési képviselője vezette fel az eseményt. Az akció alapkérdése, hogy a kormány miért nem egyeztet a lakossággal, megtudva, hogy ők mire szánnák az általuk befizetett adókból a háromszáz milliárd forintot, melyet a tervezett 1900 milliárdos befektetés mellé a Rákosrendező infrastruktúra-fejlesztésére fordítanának.

Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói szervezője elmondta, hogy 48 óra alatt több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze a Mini-Dubai projekt ellen. Olyan beruházást követelnek a Rákosrendezőn, amely a lakhatási válságot csökkenti, vagyis lakások, óvodák, parkok létrehozására fordítanák ezt az összeget. Tiltakozásuk jeléül kartondobozokból kialakított lakásmodelleket raktak le, amelyeket belülről apró lámpákkal világítottak meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb