Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését

Zugló döntött: saját kézbe veszi a parkolás üzemeltetését. Karácsony Gergely ez irányú előterjesztéséről ma döntött a kerület képviselő-testülete. A polgármesteri javaslat elfogadásával Zuglóban megnyílt a lehetőség egy átláthatóbb, befolyástól mentes üzemeltetés felé. A FIDESZ parkolási vizsgálóbizottságra tett javaslatát leszavazták.

Karácsony Gergely polgármester ma harmadjára vitte a zuglói testület elé költségcsökkentő javaslatát, amely a FIDESZ tartózkodása mellett megszerezte a testületi többséget.

Mint ismert, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár. Ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen. Karácsony Gergely most elfogadott előterjesztése értelmében a jövőben a fizetőparkolás nem szólhat a profitszerzésről, kizárólag egy célt szolgálhat, a forgalomszabályozást. Ezt pedig úgy érhető el, ha az önkormányzat – külső cég közbeiktatása nélkül – saját maga végzi az üzemeltetési feladatokat. Ez a munka kezdődhet el a mostani döntéssel.

A testület nem szavazta meg a FIDESZ indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról. Ebbe Tarlós István, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet.

A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten. A polgármester jelezte, hogy a munkacsoportba Baranyi Krisztinát, a IX. kerületi parkolási anomáliák feltárásában aktívan részt vevő független képviselőt delegálja. A munkacsoport feladata lesz az is, hogy a kizárólag a Fővárosnál meglévő adatokat összegyűjtse az egyes kerületek parkolási rendszereinek működtetéséről.

A mai ülésen a képviselők hoztak egy elvi döntést arról, hogy a gépjárműadót helyben fizető állandó zuglói lakosok a kerületben ingyen parkolhatnak majd, ehhez azonban módosítani kell még a parkolási rendeletet is a képviselőknek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb