Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló segít az idős rászorulókon

A kerület a jelenlegi, nehéz helyzetben is segítséget kíván nyújtani az időseknek, akik kilenc féle anyagi és nem anyagi támogatásra adhatnak be kérelmet.

Fontos, hogy az ellátás, vagy támogatás nem automatikus, azt minden esetben nyomtatványok kitöltésével igényelni kell, amelyeket a polgármesteri hivatal Bácskai utcai ügyfélszolgálati irodájában lehet átvenni és leadni. A dokumentumok online, a zuglo.hu-n is elérhetők.

Fűtési szezonban történő időszaki támogatás

Az önkormányzat időszaki támogatást nyújt a téli hónapokban megnövekedett fűtési kiadások enyhítésére, ha a kérelmező jövedelme nem haladja meg 142 500 Ft-ot.
Támogatás összege: november 1. és március 15. közötti időszakra 27.000 Ft.
Ezt az összeget idén kiegészítjük a fővárosi rezsitámogatással, ami 48.000 Forint is lehet azok számára, akik ellátásként 100 ezer forintnál kevesebb pénzt kapnak, és 24.000 forint azoknak, akiknek ezt az összeget meghaladja az ellátása, de a 170 ezer forintot nem éri el.

Tűzifajuttatás

Szintén a téli időszakhoz köthető a tűzifajuttatás, amelyet azok vehetnek igénybe, akiknek anyagi helyzetükhöz képest aránytalan nehézséget okoz a lakás fűtése és tűzifa fapellet vagy brikett juttatása nélkül lakását emberi tartózkodásra alkalmas hőmérsékletre nem tudja felfűteni.
A tűzifa mennyisége fűtési idényenként  és háztartásonként legfeljebb 5 m3.

Gyógyszertámogatás

Gyógyszertámogatásra vagyonnal nem rendelkező zuglóiak pályázhatnak, akiknek elismert gyógyszerköltsége eléri a havi 2 ezer forintot. A térítés összege a költség legfeljebb fele, éves szinten maximum 144 ezer forint.
A támogatást egy évre adják és havonta folyósítják.
Pneumococcus baktérium elleni védőoltás
A pneumococcus elleni védőoltás árának teljes utólagos megtérítését 70 év feletti, legfeljebb havi 142 500 forint jövedelemmel rendelkezők kérhetik.
Szépkorú személyek elismerése:
Az önkormányzat nevében a polgármester köszönti a tárgyévben a 80., 85., 90., 95., 100., életévet betöltött, és a 100. életév betöltését követően évenként, bejelentett lakóhellyel (állandó lakcím) rendelkező magyar állampolgárt.

Szépkorú személy az alábbiakban meghatározott összegre jogosult
80 életévet betöltött:       8 000 Ft
85 életévet betöltött:       8 500 Ft
90 életévet betöltött :      9 000 Ft
95 életévet betöltött:       9 500 Ft
100 életévet betöltött:   10 000 Ft és minden évben a 10 000 Ft további 1000 Ft-tal emelkedik

Zuglói nyugdíjasokat támogató alap

A zuglói 65 év feletti rászorulók ezek mellett pályázatot is benyújthatnak a időseket támogató alaphoz, a dokumentumokat az ügyfélszolgálati irodában személyesen lehet leadni, vagy postán a hivatal Humánszolgáltatási Főosztály Szociális Osztályára (1145 Budapest, Pétervárad utca 2) kell eljuttatni.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Zugló a kerületi szociális szolgáltató központon keresztül személyes gondoskodást nyújtó alapellátást is biztosít.
Három gondozási csoportban, öt idősek klubjában, és egy tálaló részlegben szervezi az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a nappali ellátást.
A Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központban pedig ingyenesen igénybe vehetnek: adósságkezelési, jogi, pszichológiai, konfliktuskezelési tanácsadást.

Ingyenes úszási lehetőség a BVSC-Zugló uszodájában a zuglói nyugdíjasoknak

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb