Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglói energiaközösségi akció indult

Vasárnap délutáni piknik keretében mutatta be az önkormányzat a kerület Európai Unió támogatásával elindított Zuglói Energiaközösségi Akciók elnevezésű projektjét. A Bosnyák téri rendezvényen azok a zuglóiak jelentek meg, akik szívügyüknek tekintik az energiatakarékosságot, a hulladékmentes életmódot, valamint a megújuló energia alkalmazását és tagjai szeretnének lenni egy zöld szemléletű helyi közösségnek.

Az eseményen megjelenteket Csikai Mária, az önkormányzat Pályázati Osztályának projektmenedzsere köszöntötte. A szervezők változatos programmal várták az eseményre ellátogatókat. A gyerekek számára környezetvédelemmel kapcsolatos kifestőt készítettek, és kvízt szerveztek, illetve aszfaltrajzolási lehetőséget biztosítottak. A felnőttek egy kategóriába sorolásos feladat megoldásán és a Klíma totó kitöltésén túl megismerkedhettek Zugló Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervével, majd szavazással döntötték el, hogy a forgalomcsökkentésről, a kerékpáros közlekedésről és Zugló online öko-térképének az elkészítéséről folytatnak kiscsoportos beszélgetést. Ezen azt mondhatták el, hogy milyen klímavédelmi megoldásokat tartanának fontosnak ezekben a témakörökben és ebben milyen segítséget várnának az önkormányzattól.

Csikai Máriától megtudtuk, hogy az önkormányzat a kerület 2019-ben elfogadott Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP) és a jelenleg készülő Klímavédelmi Stratégiának folytatásaként indította el az Európai Unió Interreg ENES-CE projektje támogatásával megvalósuló Zuglói Energiaközösségi Akciók elnevezésű programját, amelynek Bosnyák téri, az érdeklődést felkeltő rendezvényére főként azokat a vállalkozókat, civilszervezeteket és magánszemélyeket várták, akik tenni szeretnének a klímavédelem lakossági megvalósításáért.

Fotó: Balogh Róbert

A projektmenedzser hangsúlyozta az önkormányzat azt vállalta, hogy Zugló területén 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a széndioxid kibocsátást. Ezért a helyhatóság sokat tud tenni, de vannak olyan részterületek, amelyeknél a lakosság közreműködése nélkül nem lehet megfelelő eredményt elérni. A pikniken megjelentek ezekkel ismerkedhettek meg.

Mint Csikai Mária elmondta, a projektben szerepel a forgalomcsökkentett zónák közösségi tervezéssel való kiépítése, a kerékpáros infrastruktúra bővítésének és a kerékpárral közlekedők számának a növelése, valamint az energiatakarékosságra ösztönző közösségek kialakítása, illetve a közösségi kertek fejlesztésének az ügye és Zugló internetes öko-térképének az elkészítése is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb