Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

2022: az önkormányzatiság megmentése is a tét

A Városért Egyesület elnöke, Horváth Csaba hatvanadik alkalommal hívott vendéget, aki ezúttal a főpolgármester volt.

Az online eseménynek Karácsony Gergely főpolgármester volt a vendége, akit Horváth Csaba, Zugló polgármestere az elmúlt egy évről, a kormány és az önkormányzatok viszonyáról, a helyi önkormányzatok kivéreztetéséről és a 2022-es országgyűlési választásokról kérdezett. A beszélgetés jobbkor nem is történhetett volna, hisz február 25-én első alkalommal egyeztettek az ellenzéki kerületek vezetői Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

– Nem sokat vártam ettől a találkozástól – mondta Karácsony Gergely -, és nem is sokat kaptunk. Az iparűzési adó felére történő csökkentése miatt szerettünk volna kompenzációt, de helyette csak ígéreteket kaptunk. Többek között olyan ígéretet, hogy külön-külön egyeztetnek majd az érdekeltekkel. Ismerjük az ilyen egyeztetéseket, tudjuk miről szólnak, így nem sok jóra számítunk. Az iparűzési adó harminc éve a főváros legfontosabb bevétele. Mivel bevételfüggő adó, már tavaly megéreztük, hisz 31 milliárd forinttal volt a kevesebb az IPA-ból származó bevételünk. Ennek a bevételnek a megfelezése jól hangzik, ám az igazság az, hogy csak az jár jól vele, akinek a bevétele a járvány idején is nőtt. Ő az igazi nyertese ennek, nem pedig a köz.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, nem biztos, hogy túléli a főváros azt a bosszúhadjáratot, melyet a kormány tavaly kezdeményezett az önkormányzatok ellen. Jelen helyzetben már a tartalékaikat élik fel, s, ha így folytatódnak a dolgok, az is kevés lesz.

– Sok vitára számítottam a kormánnyal, hisz nem egy oldalon állunk. Mindezt felülírta ez a globális válság, amit a járvány okozott. Ám, az, hogy a magyar kormány ebben a helyzetben nem a magyar emberekre, hanem csak saját politikai érdekeire gondol, minden képzeletet felülmúl. Partneri kapcsolatok helyett hatalmi játszmák zajlanak, a közvagyon magánosítása zajlik, miközben emberek halnak meg vagy mennek tönkre.

Az utóbbi időszak politikai csatározásainak egyértelműen az ellenzéki önkormányzatok a vesztesei. A főpolgármester szerint már az is sikerként könyvelhető el, hogy a kormány elfogadta az önkormányzati oltópontokra tett javaslatukat.

– Egy ilyen méretű beavatkozást, melynek keretében minél rövidebb időn belül minél több embert kellene beoltani, nem lehet az önkormányzatok segítsége nélkül megoldani. Bár ebben a témában is csak a szakmai egyeztetések elindulásáról tudunk beszámolni, a döntéseket magasabb szinten szokták elkaszálni.

A két budapesti polgármester egyet értett abban, hogy az önkormányzatok az első pillanattól helyt álltak a vírus elleni védekezésben. Ezt egyébként a második hullám számadatai is bizonyították.

– Az egészségügyi és szociális ellátórendszer túlterhelése mellett az emberek bizalmát is aláássák az állami intézkedések. És ez nem marad titokban, a válság ugyanis felhívja a figyelmet a problémákra. Az emberek ebben a helyzetben nem látszatintézkedéseket, hanem életük megmentését, életminőségük javulását szolgáló döntéseket akarnak. De az önkormányzatok sem szorulnának „állami segítségre”, amit persze nem kapnak, hanem mindössze azt kérik, hogy, ami őket illeti, az maradjon is a hatáskörükben, ők pedig majd ellátják a feladatukat.

Karácsony Gergely évérteklőjében elmondta, már 2020-ban 94 milliárd forinttal csökkent a főváros költségvetése az elvonások miatt, s ez az összeg a Lánchíd felújításának négyszerese.

– 2021-ben eleve 80 milliárd forintos működési hiánnyal számoltunk, amit a megtakarításainkból kívántunk pótolni. Erre jönnek rá az újabb megszorítások. Alig kezdődött el az év, és már 12 milliárddal kevesebbel gazdálkodhatunk. Jelenleg novemberig látjuk biztosítottnak a főváros működését, de azt is csak úgy, hogy minden fejlesztési tartalékunkat felemésztjük, hogy utána mi lesz, nem tudjuk.

A főpolgármester szerint ezen a kibékíthetetlen helyzeten csak úgy lehetne változtatni, ha vagy megváltozik a kormány önkormányzatellenes politikája, melyre kevés esély van, vagy 2022-ben új kormányt választ az ország.

– Az emberek 2022-ben dönthetnek majd arról, hogy a jövőben maguk dönthetnek-e a sorsukról – tette hozzá Horváth Csaba, mellyel Karácsony Gergely is egyetértett. A 2022-es választások legnagyobb tétje, az önkormányzatiság megmentése lesz, ezzel együtt a demokrácia, a jogállamiság, a korrupció megszűntetése, az európai uniós pénzek hasznos felhasználása is tétje lesz a választásoknak. Ahhoz, hogy álmaink megvalósulhassanak, még nagyon sokat kell dolgoznunk.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb