Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

1. VESZÉLYHELYZETI TUDNIVALÓK KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN

Tisztelt Zuglóiak! A koronavírus-járványt csak együtt, összefogással győzhetjük le. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be a higiéniai és egészségügyi előírásokat, és ha teheti, maradjon otthon, így tudunk a leginkább vigyázni egymásra. Viszont szükség van arra is, hogy a lehető legtöbb információt tegyük közzé a járvánnyal kapcsolatban, és elmondjuk, hogyan tudunk teljes életet élni, ügyeinket intézni, panaszainkat kivizsgáltatni vagy másokon segíteni, esetleg milyen veszélyekre figyeljünk járvány idején és hogyan segíthetjük az idősebb zuglóiakat. Ezért állítottuk össze ezt a dokumentumot. Kérem, fogadják szeretettel. Az itt található információkat ZUGLÓINFÓ címmel nyomtatott kiadványként is eljuttatjuk Önökhöz.

A legfontosabb és a legfrissebb információkat továbbra is keressék a zuglo.hu-n és Zugló Facebook oldalán és az én Facebook oldalamon.

Vigyázzunk egymásra!

Horváth Csaba, Zugló polgármestere

2. JELENTKEZZEN ÖNKÉNTESNEK!

Eljött az összefogás ideje. Zugló lakosságának közös érdeke, hogy segítsük idős, beteg, rászoruló társaink mindennapjait ebben a nehéz helyzetben. Szükségünk van minden segítő kézre! Együtt képesek vagyunk minden rászoruló számára megoldani a szükséges élelmiszerek, gyógyszerek, fertőtlenítők és egyéb higiéniai áruk beszerzését.

Kérjük, hogy jelentkezzen önkéntes segítőnek, és regisztráljon a
www.zpo.hu
címen.

3. A LEGFONTOSABB ELÉRHETŐSÉGEK KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN

Időskorúak ellátásával kapcsolatban (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés, érkeztetés):
Zuglói Szociális Szolgáltató Központ (8:00-16:00 óráig)
Telefon: +36 1 799 9081

Rászoruló gyermekek étkeztetése:
Zuglói Család- és Gyermekvédelmi Központ
Telefon: +36 1 364 3013

Hatósági házi karanténnal kapcsolatban:
Zuglói Szociális Szolgáltató Központ (8:00-16:00 óráig)
Telefon: +36 1 799 9081

A Zuglói Rendészeti Központ vészhívó segélyhívószáma:
+36 30 621 0088

Rendelés és betegellátás:
Zuglói Egészségügyi Szolgálat
Telefon: +36 1 469 4600, +36 1 469 3800
E-mail: kapcsolat@zesz.hu, részletes információk (háziorvosi és szakorvosi rendelés):  www.zesz.hu

A ZESZ koronavírussal kapcsolatban ingyenesen hívható zöld száma:
+36 80 734 800 (8-20 óráig)

A Zuglói Polgármesteri Hivatal
Telefon: +36 1 872 9100,
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közbiztonsági vészhelyzet, élet-, balesetveszély esetén állami segélyhívószámok:
Egységes európai segélyhívószám: 112
Mentők: 104
Tűzoltóság: 105
Rendőrség: 107

Koronavírus-helyzettel kapcsolatos kormányzati információk:
Telefon: +36 80 277 455, +36 80 277 456
E-mail: koronavirus@bm.gov.hu

4. MARADJANAK OTTHON, SEGÍTÜNK!

Ha betöltötték a 60. életévüket, akkor aggódó szeretettel kérjük: NE MENJENEK KI AZ UTCÁRA, ha nem feltétlenül szükséges, hanem maradjanak otthonukban. Az önkormányzat munkatársai és önkéntesei azon dolgoznak, hogy minden lehetséges segítséget házhoz vigyenek. Emellett egy személyre szóló csomaggal lepjük meg Önöket, amely mosható, többször használható sebészeti maszkot is tartalmaz a legfontosabb veszélyhelyzeti tudnivalók mellett.

A ZUGLÓI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZOLGÁLTATÁSAI

A központ munkatársai és önkéntesei végzik a bevásárlást, gyógyszerkiváltást heti egy alkalommal, azoknak az idősebbeknek, akik ezt kérik, ez a szolgáltatás térítésmentes.
A szociális étkeztetésnek (meleg étel napi egy alkalommal) térítési díja, ami jövedelemfüggő, és mértékét a helyi rendelet melléklete tartalmazza.
A fizetés számla ellenében utólagosan és készpénzzel történik.
A szolgáltatás igénybevételéhez megállapodást kell kötni, ehhez a szükséges iratokon túl jövedelemigazolás szükséges.

A szolgáltatások megtekinthetők a
www.zuglo.hu
internetes címen.

A szolgáltatásokról tudakozódhat, illetve megrendelheti azokat a következő elérhetőségeken:
Telefon: +36 1 799 9081
e-mail: zuglo.gondozas@gmail.com

NAPPALI ELLÁTÁS – Az idősebbek ellátását a nappali ellátásban dolgozó munkatársaknak kell biztosítaniuk (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekkbefizetés).

ÉTKEZTETÉS – A helyben fogyasztást és az étel elvitelének lehetőségét visszavonásig, a járványveszély miatt meg kellett szüntetni. A napi egyszeri meleg étel biztosítását minden esetben kiszállítással valósítjuk meg, lehetőség szerint egyszer használatos edényekben. A többször használatos eszközök fertőtlenítéséről a szolgáltatónak kell gondoskodnia.

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS – A házi segítségnyújtás biztosítása során munkatársunknak védőfelszerelés használata kötelező.

GYÓGYSZERKIVÁLTÁS – A patikák kiadják a gyógyszert azon segítő részére, aki közli a beteg Társadalombiztosítási Adóazonosító Jelét (TAJ), és saját személyazonosságát is igazolja.

LELKISEGÉLY – A DélUtán, az idős emberek lelkisegély szolgálata 18 és 21 óra között ünnepnapokon is ingyenesen hívható a következő számokon: 13777, +36 80 200 866

5. MEGVÁLTOZOTT A BETEGELLÁTÁS

Megértésüket kérjük, mert a Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakrendelőinek működési rendjét a veszélyhelyzet miatt módosítani kellett.

Visszavonásig szünetelnek a következő szakrendelések:

angiológia, belgyógyászat, dietetikai tanácsadás, fizikoterápia, gyógytorna, masszázs, fényterápia, foglalkozás egészségügy, obesitológia, orthopédia, gyermek fül-orr-gégészet, gyermek bőrgyógyászat, gyermek pulmonológia, gyermek szemészet, gyermek orthopédia, gyermek kardiológia szakrendelés.

A labor továbbra is működik, sürgős beutalás és szűkített előjegyzés alapján.

A Hermina úti Szakrendelőben kizárólag a felnőtt háziorvosi ellátás, az akut fogászati ellátás és a felnőtt ügyeleti szolgálat vehető igénybe, de ez a feladatkör a járványhelyzet miatt változhat.

A veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a krónikus betegeknek adott gyógyszerjavaslatokat.

6. ÍGY FOGAD A CSALÁDSEGÍTŐ

A Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ (1144 Budapest, Füredi park 6.) csökkentett alapellátásokkal, de változatlan nyitvatartással várja a segítségkérőket,

hétfőtől csütörtökig: 9-16 óra között, pénteken: 9-15 óra között.

Krízis esetén azonnali segítséget, tanácsadást vagy tájékoztatást nyújt az ügyeletes családsegítő személyesen és/vagy telefonon: +36 1 364 3013.

Ügyfélfogadási időn kívül hívható a telefonos készenléti szolgálat normál díjas telefonszámon: +36 70 310 8585.
Itt tanácsot, tájékoztatást kaphatnak a rászorulók, valamint kapcsolatfelvételre van lehetőségük a következő intézményekkel és hatóságokkal: anyaotthon, családok átmeneti otthona, rendőrség, kórház, gyermekvédelmi szakszolgálat.

7. SZEMÉLYES ÜGYFÉLFOGADÁS CSAK RENDKÍVÜL INDOKOLT ESETBEN

A Zuglói Polgármesteri Hivatalban és a hivatal Bácskai utcai ügyfélszolgálatán a személyes ügyfélfogadás a járványveszély miatt visszavonásig megszűnt. Indokolt esetben, személyes egyeztetés után mégis igénybe lehet venni, erről a hivatal központi elérhetőségein kaphatnak felvilágosítást.

Zuglói Polgármesteri Hivatal
Telefon: +36 1 872 9100,
e-mail: hivatal@zuglo.hu

A XIV. KERÜLETI KORMÁNYHIVATAL MŰKÖDÉSE

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kormányhivatal ügyfélszolgálatain kizárólag időpontfoglalással zajlik az ügyfélfogadás. Kérjük, hogy az ügyfélszolgálatokat csak halaszthatatlan esetben keressék fel személyesen, ehelyett, ha lehetséges, válasszák a következő elérhetőségeket.

IDŐPONTFOGLALÁSSAL ÉS ÜGYINTÉZÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK:

Kormányablak Osztály – telefon: 1818, e-mail: 1818@1818.hu
Gyámügyi Osztály – telefon: +36 1 896 5764, e-mail: gyamugy@14kh.bfkh.gov.hu
Hatósági Osztály 1. – telefon: +36 1 896 5792, e-mail: hatosag@14kh.bfkh.gov.hu
Hatósági Osztály 2. – telefon: +36 1 896 5787, e-mail: hatosag2@14kh.bfkh.gov.hu
Népegészségügyi Osztály – telefon: +36 1 383 0514, +36 1 363 0827, +36 1 407-0963, +36 1 407-0964, e-mail: nepegeszsegugy14@14kh.bfkh.gov.hu

SZOCIÁLIS, CSALÁDTÁMOGATÁSI, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS KÖZOKTATÁSI ÜGYEK

Személyes ügyfélfogadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Irodáján munkanapokon (hétfőtől-péntekig) 8-12 óra között.
Szociális és családtámogatási ügyekben: + 36 1 795 3168
Közoktatási és egészségügyi ügyekben: +36 1 795 4755
Cím: 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.
e-mail: ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu

MUNKAJOGI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ

Kizárólag telefonos munkajogi tanácsadás áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken hétfőtől csütörtökig: 9.00-15.00, pénteken: 9.00-13.00
Telefon: +36 1 795 7977
E-mail: ugyfelszolgalat@itm.gov.hu

8. LEGYENEK ÓVATOSAK!

FONTOS TUDNIVALÓ: a polgármesteri hivatal dolgozói, a rendvédelmi feladatokat ellátó, egyenruhát viselő munkatársaink és önkénteseink minden esetben igazolvánnyal igazolják magukat.
Kérjük, legyen elővigyázatos, a rendkívüli helyzetet kihasználhatják a bűnözők.
Ha védőeszközt venne az interneten, csak utánvéttel vagy helyszíni átvétellel fizesse ki a termékeket. Javasoljuk a kiszemelt cég ellenőrzését.
Kérjük, ne dőljön be az esetlegesen az interneten vagy személyesen ajánlott csodaszereknek, amelyekkel állítólagosan megelőzhető a koronavírus fertőzés.

MIVEL PRÓBÁLKOZHATNAK MÉG A BŰNÖZŐK?

Azt állíthatják, hogy a lakás fertőtlenítését végeznék el az önkormányzat megbízásából, vagy humanitárius célra hivatkozva, alacsony összegért.
Telefonhívás során (általában éjszaka) kérhetnek pénzt, ékszert, azt hazudva, hogy közeli hozzátartozója koronavírus fertőzés miatt lélegeztető gépre vár, és így tudják megmenteni az életét.
Az idősebb zuglóiakat arra kérjük: a koronavírus járvány idején ne menjenek az utcára.
Ha mégis ki kell menniük, ne álljanak szóba idegenekkel.

Idegen személyeket semmilyen körülmények esetén ne engedjenek be a lakásukba.

Ha az ismeretlen igazolványt mutat fel, de mégis gyanúsnak ítéli meg, hívja a 112-es segélyhívót, vagy a zuglói Szomszédom a Rendőr program területileg illetékes körzeti megbízottját, akinek telefonszámát a következő internetes címen találja meg:
www.zknp.hu/szomszedom-a-rendor-program

9. MARADJON OTTHON!

ÍGY CSÖKKENTHETJÜK A MEGBETEGEDÉSEK SZÁMÁT!

A LEGFONTOSABB ELŐÍRÁSOK JÁRVÁNY IDEJÉN

Maradjon otthon!
Ne érintse meg az arcát!
Mosson rendszeresen és alaposan kezet!
Tartsa tisztán lakását!
Szellőztessen rendszeresen!
Tartsa tisztán a WC-t és a mosdót!
Mozogjon rendszeresen!
Legyenek saját evőeszközei, amiket használat után azonnal mosogasson el!
Étkezzen változatosan, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt!
Ha beteg, hívja fel a háziorvosát telefonon!
Papírzsebkendőbe köhögjön, tüsszögjön, és azt a használat után dobja a kukába!
Tájékozódjon hiteles forrásból!
Ha mégis el kell hagynia a lakását, használjon védőmaszkot, tartson lehetőség szerint 1,5-2 méter távolságot másoktól, kerülje a tömeget és vegye figyelembe a kijárási korlátozással kapcsolatos rendelkezéseket!

10. KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS EGÉSZSÉGÜGYI TÁJÉKOZTATÓ

TEENDŐK, HA ÖN

  • lázas
  • köhög
  • nehezen lélegzik
  • ezen tünetek jelentkezését megelőző 14 napon belül koronavírus-járvánnyal sújtott területen járt, vagy a tünetek jelentkezését megelőző 14 napon belül az új koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.

KÉRJÜK, MARADJON OTTHON ÉS TELEFONON ÉRTESÍTSE HÁZIORVOSÁT!

MI TÖRTÉNIK EZT KÖVETŐEN?

Háziorvosa kikérdezi Önt a tüneteiről, utazási előzményeiről, a kontaktusra vonatkozó körülményekről.

Ha a háziorvos ennek alapján gyanús vagy kivizsgálandó betegnek minősíti, mentőt hív.

A mentő beszállítja a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára, ahol elkülönítve fogják ápolni. Laboratóriumi vizsgálathoz torokváladék mintát vesznek. A további teendőkről a laboratóriumi eredmény és a klinikai állapota alapján a kezelőorvos dönt.

A JÁRVÁNY MEGELŐZÉSÉHEZ MINDENKI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRE ÉS FELELŐSSÉG-VÁLLALÁSÁRA SZÜKSÉG VAN.

KÉRJÜK, SAJÁT ÉS EMBERTÁRSAI EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN MŰKÖDJÖN EGYÜTT HÁZIORVOSÁVAL ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI HATÓSÁGOKKAL!

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb