Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szemben a hétköznapi fasizmussal

A hétköznapi fasizmus arcai címmel egynapos nemzetközi antifasiszta konferenciát tartottak a zuglói Lipták Villában, emlékezve a tíz évvel ezelőtti szélsőjobboldali támadásra, amelyet Hanti Vilmos, a MEASZ és a FIR elnök ellen követett egy szélsőjobboldali csoport Budapesten A konferencia helyszínét Zugló Önkormányzata bocsátotta rendelkezésre, Horváth Csaba polgármester pedig vállalta az esemény fővédnökségét.

 Hanti Vilmos méltató szavai után Horváth Csaba polgármester a konferencián elhangzott köszöntő beszédében fontos és szomorú mérföldkőnek tartotta a 2012. augusztus 29-ét, amikoris a rasszizmus és antiszemitizmus elleni demonstrációt követően bántalmazták Hanti Vilmost.

– Nemcsak őt bántalmazták, hanem támadás érte a demokráciát, az emberi jogokat, a szabadságot, az emberi méltóságot is – fogalmazott a polgármester bírálva a kormány jelenlegi kirekesztő politikáját is.

– Őszintén hiszem, hogy a félelemkeltő politika végül ki fog fulladni, hiszen az emberek többsége jó, és nem akar gyűlölködni. Nagyon szeretném megérni, hogy egyszer majd csak a történészek beszélgetnek a kirekesztő nézetekről, és az aktuálpolitikákban ezekkel már nem találkozunk- zárta beszédét.

Radócz Zoltán a MEASZ magyar előadója tájékoztatta lapunkat a résztvevő országok és a konferencia fő témájáról. A horvát, szerb, szlovák, görög és német szerveztek képviselői a mai napon többek között az ukrán háborúval kapcsolatban is folytatnak vitákat.

– A FIR és a MEASZ a laza szövetségének politikai nézeteken túlmutató, sokszínűségét mutatja, hogy vannak olyan országok, amelyek helyeslik az ukrán háborút, de emiatt senkit nem rekeszt ki a világszervezet. A FIR legnépesebb csoportja, az orosz szervezetek a politikai helyzet miatt hozzánk nem tudtak eljönni, de októberben tartunk Belgrádban egy konferenciát, amelyhez nekik is lehetőségük lesz csatlakozni – mondta Radócz Zoltán. – Sajnos a fasizmus, nácizmus nyílt megnyilvánulásai mellett a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy lopakodóan, sokszor nem egyértelműen, de az ajtón besurranva mindig visszajön a szegénység erősödésével, a demokratikus rendszerekbe vetett bizalom meggyengülésével. A MEASZ minden lehetséges módon küzd ezek ellen, hosszú évek óta próbál rámutatni a jól látható folyamatokra.

A konferencia megnyitóján Hanti Vilmos a MEASZ és a FIR elnöke mondott beszédet. Moderátoraként Erdős André volt ENSZ nagykövet vezette fel a konferencia előadásait, amelyen Radócz Zoltán MEASZ előadó mellett Dr. Ulrich Schneider a FIR főtitkára, Iványi Gábor lelkész, Rabi Ferenc a BDSZ elnöke, Bereczky Miklós önkormányzati képviselő, volt jobbikos és Lebovits Imre, 92 éves holokauszt túlélő szólalt fel.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb