Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A Föld napja Zuglóban

Komposztvizsgálat és tanácsadás mellett több, a Föld napjához kapcsolódó rendezvényt tartottak Zuglóban április 21-én.

A kerületi komposztprogram résztvevőit a Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézet szakemberei várták a Zuglói Civil Házban pénteken, akik nemcsak megvizsgálták a behozott komposztmintákat, hanem tanácsot is adtak. Az érdeklődők megtudhatták például, hogy a komposztálás folyamatát nagyban segíti a helyes szén-nitrogén arány, a vízutánpótlás és az átforgatás. Pirkó Béla az átrostálás fontosságát is kiemelte, mert mint mondta, az könnyebbé teszi a komposzt felhasználását.

Fotó: Képszerkesztőség

Szabó Rebeka alpolgármester hangsúlyozta, a program a környezetvédelem és a hulladékcsökkentés fontos eleme, ezért már harmadik éve ingyen kaphatnak komposztkeretet a zuglóiak. A rendezvény résztvevői a program végén ajándékot is kaptak, paradicsom palánta, illetve levendula tő közül választhattak.

Összegyűjtötték a hulladékot a Körvasút mentén

Ugyancsak a Föld napjához kapcsolódó akció keretein belül 120 köbméter illegálisan lerakott hulladékot takarított össze a MÁV április 19-21. között a Körvasút XIV. és XVI. kerületi szakaszán. – A közelmúltban azért kerestem meg a vasúttársaság vezérigazgatóját, hogy a Körvasút mentén élők kérésének megfelelően megoldást találjunk a MÁV terület rendben tartására – jelentette ki a helyszínen Szatmáry Kristóf, Zugló 13. számú választókerületének Fideszes országgyűlési képviselője.

Fotó: Balogh Róbert

– A hulladék nem a vasúttársaság tevékenységéből származik, hanem a lakosság hordja oda. Az illegális lerakatok felszámolására a MÁV rendszeresen tart szemétszedési akciókat, amelybe idén először a lakosságot is bevonták – tette hozzá Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Visszavitték a szemetet

Megelégelte a CivilZugló Egyesület, hogy szerintük az egyik Hungária körúti gyorsbüfés zárás után rendszeresen a Báthory park vasút felőli oldalán rakja le a szemetet. A szervezet tucatnyi aktivistája ezért pénteken több zsáknyi hulladékot vitt vissza a gyorsétkezdéhez. Várnai László önkormányzati képviselő a szemeteszsákokból a kebabos által kiállított számlákat, valamint a cég logójával ellátott zacskókat és szalvétákat mutatott a helyszínen, ezzel alátámasztva állításukat.

Fotó: Balogh Róbert

Mint mondta, reméli, hogy akciójuk elriasztotta az üzemeltetőt a további szemeteléstől, ellenkező esetben ezt mindaddig megismétlik, míg a rend helyre nem áll, és a büfés a vasút mellől is el nem szállíttatja a szemetet.

A Föld napját 1970. április 22-én rendezték meg először Denis Hayes amerikai egyetemista javaslatára. Milliók emelték fel akkor szavukat a természetért. A mozgalom húsz évvel később vált világméretűvé, miután az alapítók az ökológiai válság jeleit látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek legyen a környezet évtizede, amely a közös felelősségre hívja fel a figyelmet. Magyarország az elsők között csatlakozott. Napjainkban a nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem, a környezettudatos életmód fontosságára. (Forrás: www.fna.hu)

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb