Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A forradalom hőseire és áldozataira emlékeztek Zuglóban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a zuglóiak a Bosnyák téri emléktáblánál és a Forradalom terén emlékeztek a kerület hőseire és áldozataira.

Az ünnepség a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templom falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött. A Himnusz eléneklése után Paul Éluard: Szabadság című verse hangzott el Molnár Sára Dorottya és Zuccarini Lea, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadásában. A verset követően az ünnepségen megjelentek megkoszorúzták a templom falán lévő emléktáblát. Az önkormányzat nevében Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Horváth Zsolt alpolgármesterek, míg a Zuglói 56-os Szövetség részéről Vasvári Éva elnökhelyettes helyezte el a megemlékezés virágait.

Fotó: Képszerkesztőség

Ezután az ünneplők a Forradalom terére vonultak, ahol Molnár Sára Dorottya és Zuccarini Lea Magyari Lajos: Budapest 1956 című versét szavalta el, majd Kiss Helga a Magyarország az én hazám… című népdalt énekelte el. A diákok után Jordán Tamás Jászai- és Kossuth-díjas, érdemes művész, Zugló díszpolgára Faludy György: 1956, te csillag című művét adta elő.

– Október huszonharmadika nemcsak a magyar szabadság, hanem a nemzeti egység ünnepnapja is – hangsúlyozta beszédében Karácsony Gergely polgármester, hozzátéve, a változást követelők között voltak egy demokratikusabb szocializmusban gondolkozók, antikommunisták, a Horthy rendszert jobbnak tartók és a Rákosi diktatúrát az első pillanattól a végsőkig megvetők is. Ezek az emberek egy demokratikus társadalomban vélhetően politikai riválisok lettek volna, azonban a döntő pillanatban képesek voltak az egységre, hogy közösen lépjenek fel az elnyomás ellen.

Fotó: Képszerkesztőség

A beszédet követően a rendszerváltás után emelt emlékművön nem szereplő Franyó Ferenc, Szécsi István és Vasvári Vilmos emlékkövénél egy-egy szál virágot helyezett el D. Szűcs Lászlóné, Szécsi Istvánné és Vasvári Éva, majd ismét Kiss Helga lépett a színpadra, aki ezúttal az Elindultam szép hazámból című népdalt énekelte el.

A rendezvény záróakkordjaként az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseinek és áldozatainak emlékművénél elhelyezte koszorúját Karácsony Gergely polgármester és Tóth Csaba országgyűlési képviselő is. Az önkormányzat nevében Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Horváth Zsolt alpolgármesterek koszorúztak, majd a pártok, a civil szervezetek, az intézmények képviselői és magánszemélyek is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Fotó: Képszerkesztőség

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb