Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A forradalom zuglói hőseire és áldozataira emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseire és áldozataira emlékeztek vasárnap a kerület lakói.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett önkormányzati megemlékezés a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomban kezdődött vasárnap. A Himnusz elhangzása után Bárány Béla atya, a templom plébánosa köszöntötte a megjelenteket. Béla atya beszédében emlékeztetett, hogy 1956-ban a Bosnyák téri templom is a fegyveres cselekmény helyszíne lett, amely során a karzaton elhelyezkedő szovjet katonák egy ártatlan ember öltek meg. Az atya szavait követően a Zuglói Filharmónia Záborszky Kálmán vezényletével Beethoven Egmont-nyitányát adta elő.

A koncert után a rendezvény a Páduai Szent Antal templom falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzással és gyertyagyújtással folytatódott. Itt Karácsony Gergely polgármester, Tóth Csaba Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője, valamint Szabó Rebeka és Rozgonyi Zoltán alpolgármesterek helyezték el a hála virágait és gyújtottak gyertyát a hősök és áldozatok tiszteletére.

Az emlékezők ezt követően a felújított zuglói Forradalom terére vonultak, ahol előbb Faludy György 1956, te csillag című verse hangzott el Jordán Tamás színművész tolmácsolásában, majd az ünnepi beszédek következtek.

Fotó: Képszerkesztőség

“Ötvenhat szépsége éppen a sokszínűségében rejlik” – emelte ki beszédében Karácsony Gergely, hozzátéve: a forradalmi napokban a magyarok összefogása olyan csodát tett, amely megrengette az egész világot.

“Ötvenhat emléke nem relativizálható” – jelentette ki Szatmáry Kristóf, Zugló 13. számú választókerületének Fideszes országgyűlési képviselője. Megjegyezte: a múlt arra is figyelmeztet, hogy nehéz időkben a magyarság csak magára számíthat.

“Valódi nemzeti egységet csak a szabadság alkotó energiákat felszabadító világa teremthet” – hangoztatta Tóth Csaba országgyűlési képviselő, hozzáfűzve: a mai magyar demokratáknak ez a célja, számukra ez ötvenhat öröksége.

A beszédeket követően a kopjafák között álló emlékművet a Zuglói Filharmónia zenei aláfestésével az önkormányzat nevében Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Rozgonyi Zoltán alpolgármesterek, az 56’-os szövetség részéről Ivanovics Béla és Ivanovics Béláné, Budapest Főváros Kormányhivatala XIV. kerületi hivatala képviseletében dr. Molnár Csaba József hivatalvezető, illetve Tóth Csaba és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselők koszorúzták meg.

Ezt követően a pártok, a civil szervezetek, az intézmények képviselői és magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait.

Az ünnepi megemlékezésen készült további fotókat ide kattintva tekintheti meg. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb