Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba országgyűlési képviselő megkoszorúzták a Thököly út – Stefánia út sarkán található, volt nyilas székház falán a „Boros Mátyás és Fischer István hősi halottak emlékére” elhelyezett emléktáblát.

– Ezen a napon a holokauszt áldozataira emlékezünk – kezdte Horvát Csaba. – Azokra az emberekre, akiket a gyilkos, hazug eszme nevében elhurcoltak otthonaikból, és megsemmisítettek. Nekünk, emlékezőknek soha nem szabad elfelejtenünk, mi juttatott bennünket a vészkorszakhoz, és mindent meg kell tennünk, hogy soha ne ismétlődhessen meg ez a szégyenteljes időszak.

A megemlékezés a korábbi években nemcsak egy koszorúzásból állt. Az emlékséta mindig a Mexikói úti földalatti végállomásától indult, majd érintette az Amerikai úti Országos Idegtudományi Intézetet, a városligeti Ocskay László-emlékkövet, az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumát, a Slachta Margit alapította Szociális Testvérek Anyaházát, és a Thököly úti volt nyilas székháznál ért véget. Az évek során azonban a hozzátartozók megöregedtek, így az áldozatokról való megemlékezés mára a Thököly út – Stefánia úti sarkán található emléktáblák megkoszorúzására szűkült.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

– Már hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy megemlékezünk a holokauszt áldozatairól – mondta Tóth Csaba. – Sajnos, idén a pandémia miatt a megszokott megemlékezés helyett csak erre a szűk körű koszorúzásra kerülhetett sor.

A zuglói önkormányzat tervei között szerepel, hogy a Thököly út – Stefánia út sarkán a jövőben egy, az eseményekhez méltó emlékhelyet alakítanak ki.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb