Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A kézilabda beköltözik a lakótelepre

Ami néhány hónapja még csak vágyálomnak tűnt, az most már a megvalósítás szakaszába lépett. Zugló egy régi hiányosságát próbálja meg pótolni: eddig ugyanis nem rendelkezett olyan létesítménnyel, ahol sport- vagy kulturális eseményeket lehetett volna rendezni. Ez pedig többek között a népszerű teremsportok zuglói meghonosítását is ellehetetlenítette.

– Az iskoláink egyrészt kevés, másrészt nem szabványméretű tornatermekkel rendelkeznek, ahol nehéz lenne bármilyen teremsportot versenyszerűen űzni – mondta Rozgonyi Zoltán alpolgármester, aki régóta elkötelezett híve volt annak, hogy a kerületben egy multifunkcionális csarnokot építsenek. Ennek érdekében az elmúlt hónapokban már komoly lépések történtek.

Elsőként az, hogy a BVSC-Zugló létrehozta a kézilabda-szakosztályát. Ez azért is volt fontos lépés, mert ezen keresztül már lehetett TAO-ra (társasági adóra) pályázni, márpedig új csarnokot csak ily módon tudunk építeni. A következő lépés a TAO-pályázat benyújtása volt, melynek 30%-t az önkormányzatnak kell biztosítania. A pályázat egy közel 300 millió forintos beruházásról szól, melynek harmadát, 68 milliót a kerület állna. Erről testületi döntés született, így ismét sikerült egyet előrébb lépnünk. Persze, a folyamat legfontosabb része, a TAO-pénzek összegyűjtése még hátra van. Ebben fontos szerepet játszhat a BVSC-Zugló, amely márkanév vonzó lehet a vállalkozók számára, és, amely egyesület már eddig is jól sáfárkodott a TAO-pénzekkel (lásd az új uszodai szárny megépítését).

Az új csarnok helyét is kijelölték már. A kerületben a Móra Ferenc Általános Iskola rendelkezik egy akkora udvarral, ahol egy ilyen multifunkcionális létesítmény elférne. Ehhez fákat sem kellene kivágni, sőt, inkább nőne a zöld felület, hisz az udvar maradék részét befüvesítenék. Az iskola stratégiailag is jó helyen található, hisz a környéken számos oktatási intézmény, több óvoda és iskola található, amelyek szintén igénybe vehetnék az új csarnokot. Az 1500 négyzetméteresre tervezett létesítmény egy 150, max. 200 fős lelátóval rendelkezne, de egy-egy eseményre a mobillelátókkal a befogadóképességet is növelni lehetne. A szabványméretű 20×40 méteres sportpályához négy öltöző, orvosi szoba, konditerem egy iroda, és 40 parkoló is tartozna, ami a versenysport feltételeit is megteremtené. Az új csarnok ugyanis elsősorban a kézilabdának biztosítana helyet. Annak a szakosztálynak, amelyik csak néhány hónapja alakult, de amelyik máris dinamikusan fejlődik. A Móra műfüves pályáján már 45-en ismerkednek a játékkal.

– Az új csarnok nagy segítséget jelentene nekünk – mondta Tollingász Nóra, a szakosztály vezetője -, mert a gyerekeket versenykörülmények között tudnánk a játékra tanítani. Egy ilyen csarnok a sportágat is vonzóbbá tenné a szülők körében, és idővel akár egy felnőtt csapatot is ki tudnánk állítani. Az új csarnokot a tervek szerint délelőtt az iskolások és óvodások (a pálya függönnyel kettéosztható lenne), délután pedig a kézilabdázók használnák, hétvégeken pedig, vagy bajnoki mérkőzést, vagy egyéb rendezvényt tartanának benne.

S, hogy mindez mikorra várható? Az önkormányzat már vállalta, hogy biztosítja a projekthez a 30%-os önrészt. A legközelebbi testületi ülésen a BVSC-Zuglóval való hasznosítási megállapodásról döntenek a képviselők, ami a TAO-pénzek felhasználásának is feltétele. Az építési engedélyt az V. kerületi Polgármesteri Hivatal adja majd ki, és fontos, hogy a zuglói tervet a Magyar Kézilabda Szövetség is befogadja. Ezt követően „már csak” a pénzt kell összegyűjteni a vállalkozóktól, és a tervek szerint 2017 elején elindulhat a beruházás. Egy ilyen könnyűszerkezetes csarnokot a mai technológiákkal gyorsan felépítenek, ezért, ha minden feltétel időben teljesül, még az is előfordulhat, hogy egy év múlva már az új csarnokban tartja a BVSC-Zugló Kézilabda-szakosztálya az edzéseit.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb